Den snälla styvmodern

Vissa episoder går igen i de allra flesta förhållanden där mannen har barn från tidigare förhållanden. Och det oavsett om barnen bor hos honom eller bara kommer på besök varannan helg.

Kort sagt - flickvän och barn slåss om samme mans kärlek och uppmärksamhet. Och då varken barn eller flickvän gör klart för sig att mannens kärlek till dem är helt olika slutar det hela ofta med konflikter, avundsjuka, gråt och vrede.

Psykologen Ellen Dreyer känner till problemen från sin praktik. Hon berättar här om typiska fallgropar och ger förslag till lösningsmodeller.

Problem nr 1: Barnet vill inte att du hjälper

Barnet vill inte att du hjälper till med tandborstning och andra kvällsritualer och snäser bara argt när du försöker: "Du är inte min mamma!"

Du blir kanske ledsen, får skuldkänslor och tror att du gör saker och ting fel. Kanske irriterad över att en bortskämd unge har manipulerat sin pappa i en sådan grad att det nu bara är han som kan hjälpa till.

Problemlösning:

Ge barnet tid och låt pappan göra det som du inte får göra. Acceptera barnets känslor och säg inte: "Trams, det kan väl jag göra lika bra." Låt det inte bli en konflikt.

Tala i stället med barnets pappa om det - och försök förstå varandras känslor i sådana situationer. Och förklara för barnet att dess reaktioner är okej men att du, som förvisso inte är hans mamma, också bor här och är en del av det dagliga livet.

Han vill vara tillsammans med dig och sitt barn

Ni har två veckors sommarsemester. Du ser fram emot att vara tillsammans med din käresta ett par dagar, bara ni två. Men han vill helst vara tillsammans med både dig och sitt barn.

Du blir kanske lite sur och tänker: Kunde han inte för en enda gångs skull låta någon annan ta hand om barnet - eventuellt mamman - ett par dagar så vi kan resa bort tillsammans?

Kanske bli du irriterad på barnet och dess blotta existens. Du kanske resignerar och låtsas som om en semester för er alla tre är precis vad du alltid har drömt om.

Problemlösning:

Var ärlig! Säg vad du tänker. Ha förståelse för att din pojkvän gärna vill vara tillsammans med sitt barn. Men ställ samtidigt krav på att du också behöver ha tid tillsammans med honom på tu man hand. Det är klokt att dela upp semestern i en portion för dig och din pojkvän och en för din pojkvän, hans barn och eventuellt du.

Att semestra med barn ställer stora krav på de vuxna. Vart ska vi? När ska vi äta? Hur länge ska vi vara på stranden? När ska de lägga sig? Och så vidare. Barnens behov kommer alltid i första hand. För ett par föräldrar är det sällan något problem.

Men för en styvmor är det inte alltid lika fantastiskt. Därför måste mannen också förstå att hans flickvän gärna vill vara tillsammans med honom och att det är helt normalt att hon inte hela tiden vill ta hänsyn till hans barn. Och att det faktiskt också är viktigt för paret att ha tid tillsammans. Utan barn.

Det visar sig ofta att semestrar där parterna gör för stora kompromisser i förhållande till barn och styvbarn blir dåliga semestrar.

Problem 3: Du är svartsjuk på barnet

Du är svartsjuk på barnet för att din pojkvän alltid låter barnet komma före dig. Barnet är svartsjukt på dig så fort pappan visar minsta uppmärksamhet mot dig.

Du blir kanske irriterad över att barnet lägger beslag på din pojkvän och sur över att han låter barnet göra det så att du känner dig utanför. Mannen tar barnets parti för att förhindra att barnet ännu en gång känner sig åsidosatt - som under skilsmässan.

Problemlösning:

Det är viktigt att ni talar ut om situationen. Inte bara skriker åt varandra och att du är svartsjuk. Du måste också lägga band på dina känslor så att i stället för att hela tiden klänga på din pojkvän (och ta barnets plats) hitta på något som ni kan göra tillsammans med barnet, t ex spela kort.

När barnet har kommit i säng kan du vara flickvän så mycket du vill. Många ensamstående pappor prioriterar i början barnets och flickvännens inbördes relation högre än sin egen och flickvännens.

Styvmödrarna ser det på ett helt annat sätt och tycker att det är viktigast att hon och mannen har ett bra förhållande - sedan ska nog relationen till barnet bli bra.

Problem 4: Barnet vill sova med pappa i hans säng

Därmed blir kvälls- och nattsamvaron för dig och honom åsidosatt. Du blir irriterad på både pojkvän och barn - du tycker nämligen att sängen är vuxenområde, och att ni åtminstone måste kunna få ha natten för er själva.

Problemlösning:

Efter en skilsmässa är barn ofta otrygga och ledsna. Därför känns det tryggt att sova tillsammans med pappa i hans säng. Även för pappan som tillmötesgår barnet i den olyckliga situation de hamnat i.

När pappa får ny flickvän är det därför viktigt att han lyssnar till hur hon ställer sig till att barnet sover i hans säng och om hon accepterar det. I så fall får de försöka hitta en gemensam lösning som de förklarar för barnet.

Som naturligtvis inte gillar att kastas ut från sovrummet och det kan därför vara svårt att vara ståndaktig. Men står de vuxna fast vid beslutet kommer barnet att inordna sig och acceptera arrangemanget - med tiden.

De mest lästa artiklarna just nu
Dieter

Gå ner i vikt med I FORM Kostplan 1500 kcal

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Kostråd

Vad är ingefära bra för?

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Psykologi

Lär dig att släppa dina orostankar

Superfood

Kan du inte heller få ut kärnorna? Vi hjälper dig här!

Hälsa

Varför kan jag inte skilja på höger och vänster?

Styrkeövningar

Få starka ben med I FORMs julkalender

Nyttig mat

Så räknar du om gram till dl

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Mer om Sex
Sex

Får du tillräckligt med (bra) sex?

Sex

Är det sunt att onanera?

Sex

Därför blir du så glad av sex

Sex

6 saker du inte visste om orgasmer

Sex

4 tips som gör dig nyförälskad i din partner

Sex

Därför kan det göra ont efter sex

Sex

Så produktiv blir du av att få orgasm

Sex

De 6 bästa tipsen för mer och bättre

Sex

Så får du större sexlust

Sex

Regelbundet sex boostar din hjärna

Sex

5 saker som håller igång sexlivet

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Superfood

Kolla in våra bästa recept med rödkål

Förebyggande

Därför är bastu så hälsosamt

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Förebyggande

Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Träning

Få mer energi med den här morgonträningen som sträcker ut och stärker

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Styrketräning

Nybörjare? Så kommer du snabbt igång med styrketräningen

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen