Annons

Så hittar du den perfekta balansen mellan träning och vila

Träning är viktigt för hälsan, men det är också viktigt att ta hand om kroppen och ge den tid att vila och återhämta sig. Det finns en balans mellan träning och vila som du måste hitta för att du ska må bra. Om du tränar för mycket kommer du inte att ha någon energi kvar för annat, och om du inte tränar tillräckligt kommer du inte att se några resultat. Hitta den perfekta balansen mellan träning och vila så kommer du må som bäst.

Hur ofta bör man träna för att hålla sig i form?

Träning är viktigt för att hålla sig i form, och det finns ingen exakt regel för hur ofta man bör träna. Man bör dock träna ofta nog för att kroppen ska kunna återhämta sig mellan passen, och det är olika för alla. Generellt sett rekommenderar experter att man tränar tre till fem gånger per vecka, men det beror på hur intensiv träningen är och vilka mål man har. Om man bara vill hålla sig i form och inte tävla, räcker det oftast med två till tre pass per vecka. Men om man vill bli en bra idrottare eller tävla på elitnivå, krävs mer intensiv och regelbunden träning.

Det är alltså viktigt att hitta en balans mellan hur mycket man tränar och hur intensivt man tränar, så att kroppen hinner återhämta sig mellan passen. Man bör också variera sin träning för att inte belasta kroppen på samma ställe hela tiden. Detta gör man oftast genom att träna olika muskelgrupper på olika dagar, eller byta ut en del av sin träning mot andra aktiviteter som är lite mindre belastande för kroppen.

Planera in vila – unna dig tid att återhämta dig mellan dina träningspass

Att planera in vila är lika viktigt som att planera in träningen. När man tränar mycket är det lätt att man glömmer bort att unna sig tid för återhämtning, och det är då skador och andra problem kan uppstå. Att ha en plan för när man ska träna och när man ska vila gör att man inte bara kommer i bättre form, utan också undviker skador. En bra idé är att planera in tre till fem träningspass per vecka, och sedan unna sig två till tre dagar för full återhämtning mellan passen. Detta gör att kroppen hinner ladda om inför nästa pass, och du kan ge allt igen utan risk för skada. När man vilar kan man passa på att göra något kul och avslappnande. Många gillar att spela casino online och testa sin tur eller kanske kolla en serie eller film.

När är det bäst att träna, på morgonen eller kvällen?

Det finns fördelar med att träna både på morgonen och kvällen, men det är inte alltid lätt att hitta den tid som passar en bäst. På morgonen är det ofta lättare att komma upp ur sängen och ge sig ut på en powerwalk eller jogga, men på kvällen är det roligare att gå till gymmet och träna tillsammans med vänner. Det viktigaste är dock att man hittar den tid som fungerar bäst för en själv, oavsett om det är på morgonen eller kvällen. Man ska inte pressa sig själv för mycket, utan istället se till att man har roligt och njuter av sin träning.

Enligt en undersökning från American Council on Exercise är det bättre att träna på kvällen. Detta eftersom kroppen har haft tid att vila under dagen och man därför orkar mer. På morgonen är man ofta trött och less på att träna, vilket kan göra att man inte ger 100%. Dessutom är det svårt att få i sig nyttig mat på morgonen, så på kvällen har man mer energi och ork. Men det är givetvis ett väldigt personligt vad som är bäst.

Variera din träning – prova på nya saker för att hålla dig intresserad.

Att prova på nya saker är alltid spännande, och det gäller även träning. Det finns många olika typer av träning, och det är lätt att bli uttråkad av den man gör hela tiden. Därför är det bra att variera sin träning, och prova på nya saker för att hålla sig intresserad. Man kan prova på nya aktiviteter, eller byta till en annan typ av träning om man känner sig uttråkad. Det finns alltid nya saker att lära sig inom träning, och det är bara att prova sig fram tills man hittar den perfekta träningsformen för just en själv.

Hur mycket vila behöver man egentligen?

Det finns ingen exakt siffra på hur mycket vila man behöver, eftersom det beror på en rad olika faktorer. Man kan till exempel behöva mer vila om man har haft en stressig dag, är sjuk eller har tränat mycket. Generellt sett rekommenderar experter att man sover mellan 7 och 8 timmar per natt, men det är inte alla som behöver den mängden sömn. Några personer klarar sig bra med 6 timmars sömn, medan andra behöver 9 timmar eller mer. Det är alltså viktigt att lyssna på sin kropp och ta den vilan man behöver för att må bra.

  De mest lästa artiklarna just nu
  Förebyggande

  MS – här är 7 vanliga tecken du bör hålla koll på

  Bröd

  Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

  Nyttig mat

  RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

  Menyer

  Meny vecka 48, 2021: Gör dig redo för nya favoriträtter

  Dessert

  Snöbollar

  62,8 kcal
  40 minuter
  Motivation till träning

  6 enkla träningsförslag till trötta dagar

  Platt mage

  I FORMs magcamp del 4

  Psykologi

  5 saker som glada kvinnor gör

  Nyttig mat

  Så räknar du om gram till dl

  Träning

  RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

  Mer om Hälsa
  Hälsa

  3 effektiva sätt att få mer energi

  Hälsa

  9 små sätt att leva lite mer hälsosamt

  Hälsa

  Ont i ryggen – få koll på myter och fakta

  Hälsa

  Varför kan jag inte skilja på höger och vänster?

  Annons

  Så undviker du att din hobby blir ett hälsoproblem

  Hälsa

  5 fantastiska fördelar med att vara lång

  Hälsa

  5 fördelar: Därför är det bra att vara kort

  Hälsa

  19 tips för att njuta mer av hösten

  Hälsa

  Enbenstest kan avslöja hur länge du lever

  Hälsa

  Kickstarta ditt immunförsvar med den här hälsosamma veckomenyn

  Newsletter background
  I FORM rekommenderar
  Förebyggande

  Varför kliar det i min hårbotten?

  Psykologi

  Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

  Om I FORM

  Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

  Nyttiga recept

  Gör din egen surdeg

  598 kcal
  4-6 dagar
  Platt mage

  Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

  Psykologi

  Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

  Träning

  Här är de 5 mest populära träningsprogrammen

  Träningskläder

  5 DETALJER: Kolla dessa innan du köper vinterlöpartights

  Hälsa

  Övervägar du att skaffa en ljusterapilampa?

  Fitness

  Guide: Lär känna träningsmaskinerna på gymmet