10 glada tips: toppa humöret

Känner du dig trött, deppig och håglös? Få tillbaka sommarens energi i tio enkla steg.

1. Mer sex, tack!

Sex som medicin? Det låter nästan som ett råd från en vuxenfilm, men det är icke desto mindre sant. Under sexakten ökar kroppens produktion av både endorfiner och dopamin, som båda hjälper till att sätta fart på humöret.

2. Unna dig ett gott skratt

Att skratta är så klart bra för humöret. Och det fina är att effekten varar längre än själva skrattet. En studie från Loma Linda University i USA visade att bara förväntan inför att se en kul film ökade den humörlyftande serotoninnivån i kroppen med 27 procent.

Skratta ofta:

  • Hyr filmer som får dig att skratta
  • Gå på teater
  • Se ståupp-komiker
  • ... eller hitta på något kul själv

3. Håll dig varm

Vinterns låga temperaturer misstänks vara en medverkande orsak till trötthet och vinterdepression. Så se till att hålla värmen – både inne och ute.

Tips! Spara inte överdrivet mycket på värmen och packa in dig ordentligt i praktiska och varma kläder när du ska ge dig ut i vinterkylan.

4. Träna hårt

Riktigt hård träning med hög intensitet – det räcker alltså inte att lunka fram – ger dig följande fördelar:

Humörkick: Träningen ökar produktionen av endorfin, serotonin, anandamid och fenylethylamin. Dopaminproduktionen ökar också = ännu bättre humör.

Produktionen av stresshormonet kortisol minskar = mindre stress! Träningen gör att det förflyttas från hjärnan och ut i musklerna där det inte är lika skadligt.

Du ökar produktionen av avslappnande alfahjärnvågor.

Tips på hårda eller högintensiva träningsformer:

Bollsporter, löpning och motion där du bär hela din kroppsvikt. Intensiv styrketräning.

5. Ta dig en sill

Mycket tyder på att brist på D-vitamin går ut över humöret. Det beror på att vitaminet ingår i kroppens produktion av det humörlyftande ämnet serotonin. Under vinterhalvåret är solljuset inte tillräckligt starkt för att vi ska bilda D-vitamin bara genom att låta den skina på våra ansikten. Som tur är kan vi få det viktiga vitaminet via kosten, som till exempel sill, makrill och lax.

Visste du att: Bara 100 gram sill är tillräckligt för att täcka ditt veckobehov av D-vitamin?

6. Gå ut i solen!

Det är inte hundra procent bevisat att det hjälper att lapa sol för att höja vinterhumöret – men flera vetenskapliga studier tyder på det.

Därför: Ge dig ut i det fina vädret så fort det finns chans. Använd till exempel lunchpausen på jobbet till att ta en kort promenad i solskenet. Och låt dammsugaren vänta om det finns möjlighet att träna ute i solen. Var impulsiv när det gråa, trista vintervädret växlar till sol och blå himmel.

7. Ät potatis

Potatisen är grönsakernas drottning när det gäller innehållet av det humörlyftande signalämnet serotonin. Så hoppa över spaghettin och riset då och då – åtminstone under vinterhalvåret – och njut av potatisens glada egenskaper, som har dokumenterats av Australian Centre of Neuropsychotherapy.

8. Tänd fler lampor

Mycket enkelt: Tänd fler lampor i de rum du befinner dig i och lyft ditt humör avsevärt.

Tips 1: Använd starka glödlampor, högsta antal watt som dina lampor klarar.
Tips 2: Är det sömnframkallande mörkt på ditt jobb? Skaffa dig en ljusterapilampa som du kan ställa på skrivbordet.
Resultat: Ökad produktion av serotonin – och en positiv effekt på sömnhormonet melatonin, så att du inte känner dig trött och sömnig.

9. Ät selen

Spårämnet selen påverkar humöret positivt. Ämnet är annars mest känt för att förebygga cancer, förbättra spermakvaliteten och stärka immunförsvaret. Men studier från University of Surrey i England har påvisat ett samband mellan brist på selen och dåligt humör och depression.

Så får du i dig dagens selendos:

  • 10 gram paranötter om dagen.
  • 50 gram fiskpålägg om dagen.
  • 100 gram kokt kycklingbröst om dagen.

10. Ät spenat

Gör som Karl-Alfred och frossa i spenat! Brist på B-vitaminet folsyra påverkar humöret negativt och om du äter spenat som är fullproppat med folsyra, så åker humöret garanterat upp igen!

Visste du att: Kalvlever och broccoli är andra bra källor till folsyra.