I FORMs julkalender 2011 – Karen Lyager Horve, chefredaktör

Jag är julfundamentalist - vartannat år...

Chefredaktör för I FORM.

Vartannat år är jag julfundamentalist. Då är det fullt ös med pynt och kakbak, och under själva julafton hemma hos mina föräldrar finns det tradtioner för allt: Rosetter runt korvarna, ugglor i julgranen, blankpolerade äpplen i fönsterkarmarna... Min pappa tänder alltid julgranen och vi sjunger samma julpsalmer varje gång. Jag lapar i mig allt för jag älskar julen och dess trygga traditioner.

Kanske beror det på att jag bara firar den så vartannat år. De andra åren flyr jag och min lilla familj från julen till ett varmt ställe där det väntar ljus och absolut inga traditioner. Och det älskar jag lika mycket.

Efter en mörk december är jag nästan desperat efter dagsljus. Jag har fantiserat mycket om i dag, lille julafton. I dag vaknar familjen, om planen håller, groggy och jetlaggad till en solig sydcalifonsk morgon. Och istället för utmattande julklappsrace genom shoppingscenter kan vi se fram emot en löprunda på strandvägen mellan Santa Monica och Venice, endast iförda shorts och top. Efter det gör vi ett besök på Starbucks.

Det har sin charm att vara i ett främmande land under jul - där man inte har några traditioner och därför heller ingen prestationsångest. Vi väljer bara det bästa och roligaste som vi stöter på och skapar vår egen operfekta och improviserade julafton. Den blir alltid intensiv, på ett avslappnat sätt, och det blir också alltid en som vi minns eftersom den är så annorlunda.

Lådan med julpynt därhemma innehåller bland annat koalabjörnar och skrattfåglar från våra julsemestrar i Australien, indianska filtdjur från julen i Florida. Men i övrigt är våra jular utomlands mycket litet präglade av materiella ting. Vi njuter bara av friden, solen, samvaron och friheten - helt i julens anda. Det är lite tankeväckande, att vi behöver åka till andra sidan jordklotet för att kunna slappna av under jul. Men jag kan varmt rekommendera det, i alla fall som variation.

Jag hoppas att du får en riktigt fin jul, hur du än firar den.