Hälsan och vädret - så hänger det ihop

Vädret kan påverka både din fysik, ditt humör och din hälsa – så kolla väderprognosen och se hur våren och sommarens väder kan påverka dig.

Det är inte bara skrock när folk säger att de känner i kroppen att det snart blir åska. Biometeorologi är en hel vetenskap om hur väder och klimat påverkar kroppen, humöret och hälsan.

Vår: Väderomslag och rinnande näsa

Väderomslag ger ofta snuva. Det kan bero på att snabba väderomslag försvagar ditt immunförsvar.
Astmatiker kan också påverkas av växling mellan torr och fuktig/kall luft och varm luft. Reumatiker är dessutom särskilt utsatta för värk.

I takt med att dagarna blir ljusare utsätts vi för skarpt ljus under längre tid - till glädje för de flesta. Men lider du av migrän kan just ljuset förvärra din huvudvärk. Även allergiker får kämpa med huvudvärk, men här är det inte ljuset, utan del stora mängd pollen som orsakar huvudvärken.

Sommar: Huvudvärk och pulserande blodtryck

Åska kan utlösa huvudvärk i form av migrän eller spänningshuvudvärk. För vissa människor är det temperaturväxlingen som är förklaringen. För andra är det den stora tryckförändringen i luften. Det är oklart varför en del får huvudvärk. Möjligen kan det påverka trycket i hjärnan eller också kan det påverka personernas förmåga att blockera smärta.

Ett åskväder påstås att kunna påverka blodomloppet. Blodtrycket stiger och påverkar hjärtmuskulaturen negativt, helt enkelt för att hjärtat måste arbeta hårdare för att pumpa runt blodet i kroppen.

Ditt blodomlopp kan påverkas av ett åskväder. Blodtrycket ökar och påverkar hjärtmuskulaturen negativt eftersom hjärtat måste arbeta hårdare för att pumpa runt blodet i kroppen.