Annons

Hälsa för kvinnor

Hälsa kan vara komplicerat, även med rätt kost och träning är det inte alltid tillräckligt. För många kvinnor är det extra viktigt att vara uppmärksam.

Lyssna på kroppen

Järnbristanemi är ett av de vanligaste problemen för kvinnor i fertil ålder. I grunden innebär det att kroppen saknar tillräckligt mycket järn för att producera tillräckligt med röda blodkroppar. Vilket gör att syre inte kan transporteras lika lätt till kroppens alla delar. Ett vanligt symptom på järnbristanemi är oförklarlig andfåddhet. Plötslig yrsel är också ett symptom på järnbrist.

Bästa sättet att diagnostisera järnbrist är att gå till läkare och begära ett blodprov. Om järnvärdena är låga får man recept på järntabletter för att försöka höja järnvärdena. Som regel räcker det helt enkelt inte att lägga om kosten. Även om en balanserad kost kan hjälpa till att förebygga bristsjukdomar.

Det är också viktigt att lyssna när kroppen säger ifrån. Vila och avslappning är nödvändigt för att bibehålla en god hälsa. Exakt vad vila och avslappning innebär beror på personen, det finns inga rätt och fel. En del föredrar en god bok eller att titta på en film. Andra har ett stort intresse för spel så som mobilspel eller casinospel.

Hitta balans

Börjar man söka på olika hälsoproblem är det lätt att bli något paranoid. Även information från 1177 kan skapa en känsla av oro och rädsla. Då är det viktigt att ta ett steg tillbaka och fundera över kroppens eventuella krämpor. Ibland har den för sig saker som är helt ofarliga eller som inte går att förklara. Om det är ett ihållande eller återkommande problem ska man uppsöka läkarvård.

Vad man kan göra själv är att försöka leva ett så hälsosamt liv som möjligt. Det innebär att hitta balans mellan olika delar av ens liv. Kost, träning, jobb, vila, nöje och allt annat som är viktigt. Om man inte är försiktig kan det blir för mycket och förvandlas till ett problem. Överdriven träning och kosthållning kan orsaka beroende och ätstörningar.

Åt andra hållet kan brist på träning och dålig kost orsaka en mängd hälsoproblem. Dålig kosthållning ökar också risken för att utveckla bristsjukdomar. Samtidigt finns det andra omständigheter som kan påverka hur man balanserar sitt liv. För kvinnor är till exempel järnbrist kopplat till menstruation, vilket kosten inte kan fixa.

Hälsa som kvinna

Det här med hälsa är komplex och har inga raka linjer att följa. Något som är särskilt sant när det kommer till kvinnors hälsa. Mängder av faktorer påverkar vad som pågår i kroppen. Som kvinna är det därför extra viktigt att ta sin hälsa på allvar och begära vård när det behövs. I kombination med att leva ett balanserat liv för att få ut det mesta av livet.