Undvik blodpropp med cykeln

Undvik blodpropp genom att ta cykeln, eller promenera till jobbet, uppmanar forskare.

Forskarna menar att denna grupp har cirka 70 procents mindre risk för att få blodpropp i hjärtat – jämfört med personer som tar bilen.

Det är en av slutsatserna i en doktorsavhandling från Umeå universitet, där man har analyserat data från cirka 3 000 personer.

Enligt studien är det inte nödvändigt att använda flera timmar på att vara aktiv i samband med pendling – det viktigaste är att man gör det regelbundet.

Undvik blodpropp som pendlare

Och om du bor långt ifrån arbetet finns det också fördelar. Buss- och tågburna uppnår också bättre hjärthälsa än bilisterna – dock bara om de antingen går eller cyklar till hållplatsen.

En av orsakerna till att aktiva pendlare har hälsosammare hjärtan är att den regelbundna träningen bidrar till att justera mängden av en rad inflammationsfrämjande ämnen i blodet, vilket bidrar till att undvika blodpropp. Men också det faktum att man går och därför minskar i vikt på grund av den extra motionen, hjälper.

Källa: Läkartidningen.se

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background