Undvik blodpropp med cykeln

Undvik blodpropp genom att ta cykeln, eller promenera till jobbet, uppmanar forskare.

Forskarna menar att denna grupp har cirka 70 procents mindre risk för att få blodpropp i hjärtat – jämfört med personer som tar bilen.

Det är en av slutsatserna i en doktorsavhandling från Umeå universitet, där man har analyserat data från cirka 3 000 personer.

Enligt studien är det inte nödvändigt att använda flera timmar på att vara aktiv i samband med pendling – det viktigaste är att man gör det regelbundet.

Undvik blodpropp som pendlare

Och om du bor långt ifrån arbetet finns det också fördelar. Buss- och tågburna uppnår också bättre hjärthälsa än bilisterna – dock bara om de antingen går eller cyklar till hållplatsen.

En av orsakerna till att aktiva pendlare har hälsosammare hjärtan är att den regelbundna träningen bidrar till att justera mängden av en rad inflammationsfrämjande ämnen i blodet, vilket bidrar till att undvika blodpropp. Men också det faktum att man går och därför minskar i vikt på grund av den extra motionen, hjälper.

Källa: Läkartidningen.se

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background