Motion mot bröstcancer

Under 2003 fick 6869 svenska kvinnor diagnosen bröstcancer. Den relativa överlevnaden efter att sjukdomen konstaterats är 75,5 procent.

En svensk undersökning har sammanfattat all tidigare forskning om sambandet mellan motion och bröstcancer. I den fann man att motion reducerar risken att drabbas av bröstcancer med 966 procent. Procentsatsen beror på mängden och hur hård träningen är. Det är generellt bäst att träna hårt i korta intervaller. Till exempel 2 tim och 40 min löpning i veckan med hastigheten 9,5 km/tim.

Undersökningen visar också att motion är en effektiv medicin om du redan har bröstcancer. Träningen reducerar nämligen risken att dö av cancern senare med upp till 50 procent. Samtidigt kände de bröstcancerdrabbade sig mindre påverkade av trötthet som ofta är en effekt av sjukdomen.

Kosten är också viktig

Förutom motion spelar kosten också en viktig roll i kampen mot bröstcancer. Följande matvaror ger effektivt skydd: Broccoli, vitlök, makrill, nypon, fullkornsrågbröd, mandel, grönt te, persilja, linfrö och olivolja.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background