Stick dig smalare - akupunktur dämpar aptiten

Har du alltför god aptit? Eller äter du normalt - men väger ändå för mycket? Då kan akupunktur hjälpa dig att bli av med ungefär tre kilo i månaden - och ännu mer om du själv också hjälper till.

Särskilt bra om du ...

... har för stor aptit eller har svårt för att fullfölja en traditionell bantningskur. Det sistnämnda gäller speciellt den övervägande emotionella och spontana typen. Akupunktur är också bra för dig som blir motiverad av snabba framsteg.

Så gör du:
Akupunktörer skiljer mellan två typer av viktproblem. I det ena fallet handlar det om att äta för mycket och fel, i det andra fallet beror övervikten på hormonell obalans och dålig ämnesomsättning. Den förstnämnda typen är lättast att behandla med akupunktur.

Behandlingen innebär en permanent öronakupunktur, det vill säga nålarna byts ut var 14:e dag. De dämpar aptiten så att du fortare blir mätt och äter mindre. Det innebär att du kan gå ner cirka tre kilo i månaden, en effekt som har bevisats i en australisk studie. Behandlingen pågår tills du nått önskad vikt. När målet är nått har kroppen förhoppningsvis vant sig vid de nya kostvanorna och behöver inte lika mycket mat som innan. Därför är det lättare att hålla vikten efter behandlingen.

Om det är hormonella faktorer som orsakat övervikten är behandlingen mer omfattande. Det beror på att obalansen kan finnas på flera olika ställen. Kvinnor med hormonell obalans lider också ofta av oregelbunden menstruation, så om du både är överviktig och har oregelbunden menstruation är det klokt att låta undersöka ämnesomsättningen. Behandlingen är en kombination av öronakupunktur och klassisk akupunktur, där akupunktören sätter nålar i kroppen var 7:e eller 14:e dag. Det tar cirka tre månader att få bukt med en ämnesomsättning i obalans.

En del akupunktörer kompletterar med kostplan och behandlingarna ger ofta snabbare resultat - upp till 5-7 kilo de första 13 dagarna. En behandling kostar 250-350 kronor per gång.