Så tacklar du överflödiga kilon

Det finns många olika sätt att motivera sig. Men alla tilllvägagångssätt har det gemensamt att de kommer inifrån.

Ofta kan du själv hitta rätt sätt och sedan komma vidare i ditt arbete med att gå ner några kilo. Men kanske är det svårt att arbeta inåt på egen hand. Då är det en lysande idé att söka hjälp hos en psykoterapeut eller psykolog.

Finn för- och nackdelar
Sätt dig ner och skriv en lista över de för- och nackdelar det innebär att vara tjock. Begränsa antalet nackdelar och koncentrera dig på de fördelar det innebär om du äter för mycket. Finns det t ex något du slipper göra i dag för att du är tjock? Och är det något du slipper tänka på eller lägga ner tid på för att du använder all din energi på mat och bantningskurer? Ta reda på om fördelarna kompenserar för problem som du skulle kunna lösa på andra sätt.

Tänk innan du äter
När du får lust att äta fel mat eller för mycket så hejda dig innan du stoppar det i munnen. Känner du vad det är för ett behov du egentligen har. Är din tillvaro tråkig? Är du ledsen? Är du arg på någon? Kan du komma i kontakt med känslorna så försök ge efter för dem i stället för att äta: Ta en promenad, gråt, skrik, ring en väninna och ös ur dig vad du har på hjärtat och vad som egentligen irriterar dig.

Visualisera
Öva dig i att tänka positivt om dig själv. Föreställ dig själv i olika situationer. Och föreställ dig att du klarar det utmärkt. På en fest där du flirtar och är omsvärmad. Vid en anställningsintervju där du vågar säga vad du tycker. På ett möte där alla lyssnar på dig och du får igenom dina idéer. På en fest där du får upp stämningen så att alla runt omkring dig har trevligt. Fundera över några av de situationer du brukar vara rädd för och spela upp dem för din inre syn i en version där du klarar dig fint - oavsett om du är tjock eller ej.

Be om hjälp
Finn en bra psykoterapeut som kan hjälpa dig att lägga om dina vanor och din syn på dig själv. Fråga eventuellt din läkare till råds.