Motionens värde överskattas

Parallellt med kostomläggning rekommenderas ökad motion om man vill gå ner i vikt.

Det finns dock en hake med denna strategi; de goda motionsvanorna flyttar fokus från kosten. Alltför lätt smyger sig ovanor in i kostplanen som belöning för den goda räningsinsatsen. ”Nu när jag har varit så duktig kan jag vara värd något gott” tänker många utan att vara medvetna om hur mycket extra motion som krävs för att kompensera utsvävningarna.

Erfarenheten visar dessvärre att det alltför ofta glider ner fl er kalorier än som förbränns vid träningen. Konsekvensen blir att viktnergången stagnerar.

Lösning

Det är viktigt att ha stenkoll på den dagliga bokföringen av kalorierna. Om du tränar extra hårt på gymmet är det helt okej med något gott som belöning. Men det är bara det som du gör utöver den vanliga träningen som bör omsättas till ett extra kaloriintag.

Två timmar på gymmet innebär inte att du kan stoppa i dig en kalorimängd som motsvarar den kalorimängd du förbränt, utan bara de kalorier som du förbränt utöver det vanliga genom att t ex träna en timme extra. Det är viktigt för att lyckas med viktnergången att du hela tiden håller koll på intaget.

Nedan kan du se hur mycket du förbränner vid olika aktiviteter och vad det motsvarar:

Så mycket förbränner du

 • Träning vid hög intensitetT ex spinning, aerobics och snabb löpning: 300 kcal per halvtimme.
  Motsvarar

  En Mars, 50 gram choklad, 1/3 påse chips (65 gram), 3 bananer, 1 grov brödbulle med ost eller 6 äpplen.

 • Träning vid måttlig intensitetT ex rask promenad, motionscykling och simning: 200 kcal per halvtimme.
  Motsvarar

  1,5–2 glas rödvin, ½ liter läsk, ett litet wienerbröd (45 gram), 2–3 kex (Digestive-typ), 4 apelsiner, ¼ liter yoghurt med frukt eller 6 kiwis.

 • Träning vid låg intensitetT ex styrketräning, poweryoga och pilates: 125 kcal per halvtimme.
  Motsvarar

  1 skiva franskbröd, ½ påse vingummi (35 gram), 25 gram M&M’s, 4 persikor, 200 gram vindruvor eller 3 skivor knäckebröd.

Det är också viktigt att förhålla sig till hur mycket man kan förvänta att motionen gynnar viktnedgången.

Studier visar att man måste förbränna mellan 7 000 och 7 500 kalorier för att bli av med 1 kilo fett. Även om du jobbar hårt vid träningen är det svårt att uppnå en förbränning som överstiger 750 kalorier per timme.

Det innebär att cirka 5 timmars svettdrypande träning bara hjälper dig att bli av med ett halvt kilo fett. Innebär det då att träningen inte gör någon nytta? Inte alls, ett halvt kilo i veckan genom att träna är mycket bra. I kombination med en vettig omläggning av kosten kan du enkelt bli av med 4–5 kilo i månaden, och det är i högsta grad en reell viktminskning.