Lura din hjärna - bli smal för alltid

Hjärnan är den osynliga supermakt som styr din hunger och ditt sockersug. Och dess belöningssystem är den egentliga orsaken till att så många av oss slåss mot extra kilon. Lär dig hur det hänger ihop och hur du kommer runt de osunda vanorna.

Och dess belöningssystem.

  • 1. MotioneraMotion är bra eftersom det förbränner kalorier, men regelbunden motion hjälper dig dessutom att tömma glykogenreserverna (musklernas lager av energi från kolhydrater) så att du får en jämnare blodsockernivå och upplever mindre risk att hungern tar över. Med tomma energiförråd kan du börja bränna kroppsfett.
  • 2. Ät hemmalagatHemmalagad mat är mycket nyttigare än färdiglagad och halvfabrikat som nästan alltid innehåller socker. Ju oftare du äter mat som du lagat själv, desto bättre kontroll har du på sockerintaget. Socker skapar falsk hunger. Drick vatten och undvik söta drycker som sätter igång hungern.
  • 3. Ta det lugntStress förändrar ämnesomsättningen så att kroppen inte kan utvinna energi från kolhydrater och fett, som i stället lagras som bukfett och ökar kroppsvikten. Dessutom kan stress ”lura” hjärnans belöningssystem så att du äter mer för att må bättre, alltså tröstätning.
  • 4. Sov gottBrist på sömn förhindrar kroppen från att stabilisera blodsockernivån om natten. Forskning har visat att unga friska människor som sover för lite får en ämnesomsättning som är lika dålig som hos gamla människor och folk med diabetes.
  • 5. Lek sockerdetektivAlla som försökt leka sockerdetektiv kan skriva under på att socker finns i många saker där man inte väntade sig det. Till exempel i hamburgaren, i salladsdressingen, i ketchupen och i kycklingen som har marinerats. Så det är inte endast synligt socker du ska leta efter om du vill undvika att blodsockret stiger under dagen och du får en kick av snabb energi som kroppen belönar dig med efter en dos socker. I stället för att följa hjärnans envisa tjat om sötsaker och sträcka dig efter en bit läcker mjölkchoklad gäller det att målmedvetet kasta dig över hallonen och selleristjälkarna – och därmed övervinna sötsuget.
  • 6. Ät grönt till mellanmålDet är bra att äta frukt som mellanmål, eftersom det gör att du får i dig bra vitaminer, men frukt innehåller även socker och en del frukt – till exempel vindruvor och bananer – väger tungt i kaloriräkningen. Byt i stället till grönsaker som dessutom är bra mellanmål och har ett mycket lägre kaloriinnehåll. Till exempel morötter, små blomkålsbuketter och körsbärstomater.
Newsletter background