Lär dig världens enklaste smaltrick

Du kan spara över 30 procent av dina kalorier genom att äta välkänd mat, visar forskning.

Enkelt smaltrick: Ät i huvudsak äpplen, havregryn och andra matvaror som du har ätit tidigare, för då äter du automatiskt mindre.

Om du vill gå ner i vikt, tappar du kilona enklare genom att äta mat som du känner till. Du äter faktiskt 36,4 procent mindre om du håller dig till mat som du ofta har satt tänderna i, sammanfattar en färsk brittiskschweizisk studie.

Forskarna studerade vad som händer när vi blir presenterade för ny och okänd mat. Enligt dem tror vi att maten bara mättar lite, och därför väljer vi en stor portion. När vi sedan har ätit den okända maten några gånger, lär vi oss hur maten faktiskt mättar. Därefter börjar vi spontant att välja mindre portioner samt äta mindre.

Forskarna förklarar fenomenet med att vi genom evolutionen har utvecklat en instinkt som berättar för oss att vi ska äta rikligt med okänd mat. Det kan ju vara så att maten inte har så högt näringsvärde, och då hellre äta en portion extra så att vi garanterat blir mätta.

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background