Jo, visst kan du

Det kan vara svårt att gå ner i vikt, fastän det finns massor av hjälpmedel idag - och orsakerna kan vara många. Se här hur du kan komma vidare.

Fruktan kan vara en kickstart

Fruktan kan vara en bra kickstart till att göra nya vanor åt dig själv och bli smalare. Det kan vara en fruktan för de sjukdommar som kommer när man är överviktig, eller fruktan för att du inte kan hitta en pojk- eller flickvän och nya vänner när du inte tycker om dig själv och din figur. Men fruktan i sig själv är oftast inte nog till att fasthålla de nya vanorna. Glädjen över de första resultaterne därimot, är vad som får dig att fortsätta: att du går ner i vikt, får en bättre kondition och fastare former. Ju flera goda resultat, ju säkrare är det att du fortsätter din nya stil.

Gå ner i vikt för din egen skull.

För att ett bantningsprojekt ska lyckas, ska vi verkligen vilja gå ner i vikt och vilja göre det för våran egen skull. Vi kan inte lägga över ansvaret för en så genomgripande omläggning av vårat liv på andra, oavsett om de är läkare, dietister eller psykoterapeuter. Experterna kan hjälpa, vägleda och stödja oss, men de kan inte garantera succeén. Det finns det bara en som kan, och det är oss själva.

Överviktiga är inte psykiska ynkryggar

Fastän många som har viktproblem använder mat som tröst för att dölja problem som de har svårt att ta tag i betyder detta inte nödvändigtvis att de har flera problem än andra. De är heller inte större ynkryggar än andra människor. De har bara valt maten som en strategi imot problem. Andra välger alkohol, cigaretter, shopping etc. Vid att man välger maten får man ett nytt problem - nämligen övervikt. Det kan vara en bra idé at få hjälp från en läkare, dietist eller en psykoterapeaut med att gå ner de extra kilona.