Hjärnans belöningssytem - så funkar det

Kunskap är makt! Lär dig mer om de hjärncentra som får dig att äta för mycket och hur du gör för att ta kontroll över dem.

Pannloben

Kontrollerar våra känslor. Rymmer centra som bland annat reagerar på synen och doften av god mat och ger kroppen order att äta.

Det mesolimbiska dopaminsystemet

Hjärnans ”belöningssystem” drivs i stor utsträckning av välbefinnandeämnet dopamin, som produceras när du gör något skönt som ger lust till mer. Speciellt aktivt hos missbrukare.

Accumbenskärnan

Hjärnans njutningscenter. Här frigörs den största delen dopamin, som ger lust att äta och välbefinnande efteråt.

Hypothalamus

Aptitens kontrollcenter. Försöker balansera hunger och energiförbrukning.

Amygdala

”Mandelkärnan” innehåller ett slags minne för händelser och trauman och slår larm om det är för stor skillnad mellan energiintaget och behovet.

Lär kroppen att acceptera dina nya vanor

Vägen till en lyckad viktkontroll går genom den främre delen av hjärnan. Här sitter de centra som stimulerar ditt matbehov, både från kroppen och från omgivningen. Det är härifrån du kan få en otrolig lust att äta på grund av doften av nybakade kanelsnäckor eller ett foto av en läcker dessert.

Hjärnan arbetar efter två system då det gäller hunger och mättnad. Det ena är impulsstyrt och knutet till belöningssystemet då man äter för att få en ”kick”. Detta sker bland annat när vi proppar i oss snabba kolhydrater och äter för att få nästa ”fix”. Det är ett missbruk med mat på samma sätt som med till exempel alkohol.

Det andra systemet – det som du kan styra medvetet om du vill leva sunt och minska i vikt – kräver att du äter nyttigt och har en ordentlig matplan. Det kan få kroppen att sluta protestera eftersom hjärnan på det hela taget är nöjd och gör det möjligt för dig att äta för att bli mätt utifrån kroppens fysiologiska behov och inte utifrån falsk hunger.