Cookie- och Sekretesspolicy


Löpning

7 tips för att få lust att träna i kylan

Låt inte lusten att träna skrämmas bort av kallt väder. Med den rätta strategin kan du njuta av härlig löpträning utomhus hela vintern. Här får du 7 tips på hur du trotsar vädrets makter och får en fantastisk upplevelse i det fria.

1. Värm upp inomhus

Börja löprundan inomhus där det är varmt och skönt.

Så gör du: Spring 5-10 minuter på stället och gör sedan 3-5 stretchövningar för höfter, ben och rumpa. Därefter är det bara att slänga på sig ytterkläderna och ge sig ut i kylan.

Det kan vara kallt och obehagligt att springa rakt ut i kylan utan att värma upp först och risken för att drabbas av muskel- och ledskador är stor under de första kilometrarna om du inte har värmt upp ordentligt först.

2. Undvik uttorkning och klä dig i lager-på-lager-plagg
Det är lätt att drabbas av vätskebrist även om solen inte steker från en molnfri himmel. Undersökningar har visat att du mister en del vätska när du andas ut kall och torr luft. En del vinterlöpare svettas rejält bara efter några kilometer eftersom de har för mycket kläder på sig.
Så gör du:

Klä på dig flera lager så att du lätt kan ta av ett lager om det blir för varmt. Spring gärna med ett vätskebälte under jackan så att kroppsvärmen förhindrar vattnet att frysa.

3. Använd Ferrari-skor

Jo, du läste rätt. På halt underlag är det en stor risk för att ramla om sulan inte fäster ordentligt. Vanliga löparskor räcker normalt inte så du gör klokt i att investera i ett par vinterlöparskor.

Det handlar inte bara om att välja skor med en grov sula, de ska också ha en mjukare gummiblandning som närmast suger sig fast i det hala underlaget på samma sätt som bilens vinterdäck gör.

4. Kom ihåg solskydd

När solen skiner på vintern får du en extrabonus i form av D-vitaminer under löprundan. Men också under vintern kan solen vara så skarp att det är nödvändigt att använda solskyddsfaktor.

Detta gäller framför allt när snön täcker landskapet eftersom solens strålar då reflekteras tillbaka från snön. Smörj alltså in dig ordentligt och kom ihåg utsatta områden som nästipp och öron.

Du skyddar dig extra mot solen om du springer med solglasögon som håller de skadliga strålarna ute och genom att använda en hudkräm som innehåller massvis med fukt.

4. Fyll på med energi
När du springer ute i kylan använder kroppen extra många kalorier på att hålla sig varm. Det innebär att du snabbare får slut på energi och riskerar att bli trött om du inte har tillräckligt med energi i dina depåer.

Ät en banan eller en skiva bröd innan du sticker hemifrån och ta gärna med dig lite vatten och en energikaka eller –gel om du springer längre än en timme.

5. Spring vid rätt tid

Det finns ingen anledning att ge sig ut när det är som absolut kallast – du vill ju kunna njuta av din runda. Planera därför träningen till den varmaste stunden på dagen. I perioder med stark kyla är det bäst att löpa sent på eftermiddagen när temperaturen är många grader högre än på förmiddagen. Dessutom tenderar vinden ofta att avta fram emot kvällen.

6. Ha medvind hem

Det är ett tveksamt nöje att löpa i motvind när du är svettig och utmattad efter flera kilometers löpning. Planera därför din runda så att du har vinden i ryggen på vägen hem.

Undersökningar visar att vinden upplevs som markant kallare om den blåser mot huden. Också på en vindstilla dag kan noll grader kännas som minus fem eftersom du bryter luften när du rör dig framåt. I motvind känns det ännu kallare.

Använd också en vindtät jacka ytterst för att hålla den värsta vinden borta från kroppen.

6. Använd en lampa

Även välkända stigar blir snabbt mörka när solen går ner tidigt och det kan göra att din löprunda känns otrygg. I dag finns det många små och smarta lampor som lyser upp din väg och gör det lättare för dig att se stenar och ojämnheter i marken.

Batterierna i din lampa bör ha en livstid på minst 20 timmar så att du slipper att byta batterier ofta. Kom också ihåg att använda en reflexväst eller reflexer så att du är ordentligt synlig för dina medtrafikanter.

7. Tänk kreativt

Du behöver inte hoppa över löprundan även om snön ligger som ett tjockt täcke över marken. Tänk kreativt och hitta andra ställen där du kan springa. Du kan till exempel flytta in träningen och springa på ett löpband, hitta en stor parkeringsplats eller stigar som plogas när det snöar.


I FORM

Mest lästa
10 tips som bryter dina löparrutiner

10 tips som bryter dina löparrutiner

Här får du 10 små löpartips som tillsammans ger din ...

Läs mer

Från 5 till 10 km

Från 5 till 10 km

Vill du ha nya utmaningar? Börja följa det här ...

Till programmet

6 tips för en roligare löprunda

6 tips för en roligare löprunda

Känns det motigt att komma ut på löprundan? De här 6 ...

Läs mer

Sprinta dig i form

Sprinta dig i form

Om du verkligen vill få fart ska du träna tabata.

Läs mer

Nybörjarprogram: Spring 5 km

Nybörjarprogram: Spring 5 km

Träna efter det här träningsprogrammet bara 3 dagar i ...

Läs mer

Nytt
Andas rätt och spring snabbare

ExclusiveExclusiveAndas rätt och spring snabbare

Lär dig rätt andningsteknik när du springer och se fram ...

Läs mer

10 tips som bryter dina löparrutiner

10 tips som bryter dina löparrutiner

Här får du 10 små löpartips som tillsammans ger din ...

Läs mer

Halvmaraton på halva tiden

ExclusiveExclusiveHalvmaraton på halva tiden

Kom i halvmarathon-form med I FORM, du fixar det på ...

Läs mer

Datum för I FORM-loppet 2015

Datum för I FORM-loppet 2015

Se fram emot Sveriges trevligaste motionslopp för ...

Se datum och orter

Lek dig i form med traillöpning

Lek dig i form med traillöpning

Nyfiken på att testa traillöpning? Vi har programmet som ...

Vi hjälper dig igång!

Ännu mer I FORM...

Ställ krav på löparkläderna

iform.se

Ställ krav på löparkläderna

Dina kläder är avgörande för din prestation när du tränar, framför allt under vinterhalvåret.

Lösningen finns här!

Läs I FORM nr 18/2015 här

Om I FORM

Läs I FORM nr 18/2015 här

Alla prenumeranter kan även läsa I FORM elektroniskt. Här på skärmen, på smartphone och på surfplatta.

Så enkelt är det

Ny motivation

iform.se

Ny motivation

Få fart på löpningen med den snygga GPS-klockan från Garmin som gör din träning roligare och smartare. Du får den med när du tecknar en prenumeration på I FORM.

Den måste jag ha!

Ta kontroll

Kostdagboken

Ta kontroll

I FORM Kostdagbok är det ultimata verktyget för dig som vill gå ner i vikt utan att gå miste om livets goda. Testa HELT GRATIS i 5 dagar.

Ja, tack!

Nyhetsbrev

Få veckans bästa nyheter, ta del av erbjudanden, delta i tävlingar och mycket mer!


3 nr + kläder

Kolla in priset!

Blogg-pepp

Hitta din favorit

Bli av med valken

Smarta tips

Det betyder plusset

Exlusivt innehåll!