Guide till hur du klär dig ordentligt inför löpturen.

Ställ krav på dina löparkläder

Med rätt löparkläder finns det inga ursäkter för att stanna inomhus när det är regn och rusk. Läs guiden till hur du klär på dig ordentligt inför löpturen.

5 februari 2010 av I FORM-redaktionen

Jacka

En vindtät jacka är obligatorisk under den kalla årstiden, därför att den skyddar kroppen mot nedkylning. Välj gärna en modell som är både vind- och vattentät. Materialet andas ändå så att svetten nästan obehindrat kan avdunsta från kroppen. Helt vattentäta modeller lämpar sig dock inte lika bra för ansträngande löpning, därför att vattentätheten oavsett vad reklamen påstår också medför att materialet inte andas.

Vi visar dig vilka egenskaper en bra löparjacka ska ha med hänsyn taget till material och design så att du får de bästa förutsättningarna att prestera optimalt under din löprunda.

Få alla tips på den interaktiva bilden till höger.

Sportbehå

Håller bysten på plats så att den inte hoppar och studsar under löprundan, med sina breda band och smidiga men fasta material. Den förebygger ömhet i brösten, skuldrorna och nacken. Behån förhindrar dessutom att bröstvårtorna gnider mot sportundertröjan, vilket annars kan resultera i ömma och till och med blödande bröstvårtor.

Löparstrumpor

De speciella löparstrumporna irriterar inte foten och transporterar bort svetten från huden. På så vis minskar risken för blåsor och skavsår och foten hålls torr och varm.

Undertröja

Dess viktigaste funktion är att transportera ut svetten från huden till nästa lager, så att huden håller sig torr och varm. Även när det är riktigt kallt är det sällan nödvändigt med andra underkläder än en tunn, långärmad sportundertröja.

Underbyxa

Byxan har samma funktion som undertröjan; den ska hålla kroppen torr och varm. Om benen ska vara långa eller korta beror på temperatur och väderlek, men i snö och slask bör långa ben vara obligatoriska. Underbyxor med ett vindtätt lager i frontpartiet är speciellt lämpliga när det är kallt och blåsigt eftersom de bland annat kan förhindra urinvägsinfektion.

På vintern...

Mössa

En tunn mössa i ett svettransporterande material håller öronen varma och skyddar huvudet mot blåst och köld.

Handskar

Det kommer att förvåna dig hur lite det krävs för att hålla händerna varma. Ett par tunna löparhandskar i ett svettransporterande material är mer än tillräckligt, även i värsta tänkbara väder.

Byxa

Välj en byxa tillverkad av lycramaterial som håller benen och musklerna varma. Med en vindtät front kan du trotsa alla typer av väder utan att behöva frysa om benen. Reflexer på benen gör att du lättare uppmärksammas i vintermörkret.

Så väljer du rätt par vinterlöpartights

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar