Hitta rätt vinterlöparjacka som passar dina behov

En löparjacka som används under årets kalla månader ska vara ett skydd mot kyla, vind och väta – och så får den gärna se snygg ut och ha fina detaljer. Vi har testat 4 aktuella modeller.

9 januari 2014 av I FORM-redaktionen

I FORMs testpanel på 15 löparglada kvinnor har sprungit mer än 1 000 km för att sätta betyg på testets totalt 19 vinterlöparjackor. Det tog dem över 100 timmar. Se vilken jacka som blev bäst i test – och vilken jacka som får tummen ner.

LÄS OCKSA: 6 saker du ska tänka på när du köper löparjacka

Prenumerant? Klicka bara på "ladda ned" och se hela testet.
Inte prenumerant? Få 2 nr + underställ från Craft + tillgång DIREKT för bara 49:50!

Helly Hansen Windfoil Jacket

Pris: 1 000 kr.
Beskrivning: En två i en vindtät jacka med avtagbara ärmar så du snabbt kan justera efter vädret. Jackan har en atletisk fit och fickor för smartphone och nycklar.
Testarnas bedömning: Jackan har optimal passform som ger god rörelsefrihet och materialet sitter smidigt runt kroppen. Enigheten är stor om att andningsförmågan är i topp och kroppen förblir torr även när det är väldigt blött ute. Materialet är mycket lätt, vilket kräver en varmare tröja undertill, om det är mycket kallt ute. Ventilationen är å andra sidan god, då jackan har avtagbara ärmar och fungerar även som väst. På ryggen är utluftningen särskilt god, då ärmarna inte är helt slutna på baksidan. Fram och bak finns det fickor som rymmer nycklar och smartphone. Det är reflexer på ärmar, rygg och fram på bröstet, som fungerar fint när det är mörkt på morgon och kväll.
Kommentarer från testarna: "Du kan lätt ta av ärmarna under träning, så har du en utmärkt väst."
"Enda lilla minuset är att jackan inte sluter helt tätt nertill. När det blåser mycket kan det blåsa in på magen."
Sammanfattning: Endast små minus håller jackan från att få betyget 6. Det är en funktionell jacka med många fina detaljer och optimal passform.
Betyg: 5,5

Peak Performance W Valan Jacket

Pris: 800 kr.
Beskrivning: Håll kvar värmen och ute regnet med den lätta Valan-jackan som har mesh-paneler för bättre andningsförmåga. Vind- och vattenavvisande med normal fit.
Testarnas bedömning:

Plus i kanten för optimal passform och god rörelsefrihet för Valan-jackan. En fin detalj är den lilla gummikanten längst ner som ser till att jackan inte glider upp under löpning. Materialet är superlätt och känns mycket behagligt. I nacken och under armarna är det ett extra tunt nättyg som ger god andningsförmåga och svettransport. På vänsterärmen finns det en liten ficka för nycklar, men annars är jackan väldigt enkel och vi saknar fler reflexer och fickor. Funktionaliteten är perfekt för svettiga och intensiva löpturer, där du inte behöver förvaringsmöjligheter.
Kommentarer från testarna: "Den är så lätt att man knappt märker att man har den på sig."
"För lätt och tunn för att fungera i kallt väder."
Sammanfattning: Superfunktionell jacka, men inte optimal en kall vinterdag.

Betyg: 4,5

Reebok DRS Wind Jacket

Pris: 700 kr.

Beskrivning: Sätt fart på träningen med den här vattenavvisande och lätta löparjackan i slim fit, som följer kroppens rörelser och är perfekt för högintensiv träning.
Testarnas bedömning: En mycket lätt och tunn jacka som passar bra till lite längre och intensivare löpturer, då man enkelt kan vika ihop den och springa med den i handen. Andningsförmågan är god, men i regn och blåst håller den inte måttet och tyget klistrar sig mot huden när det blir fuktigt. Jackan är mycket behaglig och passar perfekt för övergången mellan vinter och vår, men på en kall vinterdag är det nödvändigt med en ullundertröja undertill för att hålla värmen. Luvan ligger fint mot axlarna och stör inte under löpning. Det finns en ficka på vänstersidan med plats för smartphone och annat.
Kommentarer från testarna: "Jackan är supersnygg och skiljer sig från andra jackor."
"Det är super med lufthål i ryggen och hål för tummarna vid ärmsluten."
Sammanfattning: Som vinterlöparjacka är den för tunn, men en solig vinterdag med plusgrader är den perfekt.
Betyg: 4,5
Modell: Adidas Hooded CP Jacket
Pris: 800 kr.
Beskrivning: Hooded Climaproof- jackan är gjord för att hålla dig torr och varm när det är kallt ute. Dragkedjan går högt upp och luvan håller regn och vind ute. Jackan har reflexdetaljer och normal fit.
Testarnas bedömning: Passformen är bekväm och materialet är flexibelt och töjbart, så det följer kroppens rörelser. Dessvärre är andningsförmågan inte optimal. Jackan har svårt att göra sig av med värmen och kroppen blir snabbt fuktig. Jackan är skön att ha på och värmer fint, så den passar bra för löpturer när det är kallt ute. Designen är fin, men när det gäller funktion håller den inte hela vägen. Dessutom skulle vi önska att luvan gick att reglera mer.
Kommentarer från testarna: "Mycket fina färger och en bra ficka för nycklarna."
"Det känns inte som att jackan andas – värmen försvinner inte ut."
Sammanfattning: Snygg design och en varm löparjacka, men den brister i andningsförmåga och svettransport.
Betyg: 4,5

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar