Mountainbiken del för del

Alla delar på en cykel är naturligtvis viktiga. Här är en översikt över vad de viktigaste heter och vilken funktion de har.

4 oktober 2011 av I FORM

Styre och styrstam

Styret skall vara rakt och brett så att du får bättre kontroll när du till exempel kör nedför en brant. Kontrollera att styrstammen har rätt längd. Be eventuellt om hjälp i butiken. Tycker du att du sitter alltför framåtlutad kan ett bockstyre lösa problemet.

Bromshandtag och växelväljare

Precis som på en racercykel sitter växelväljaren ofta i bromshandtaget. På en MTB är systemet lite annorlunda men lika enkelt och "trafiksäkert".

Växel

De mellan 24 och 27 växlarna är fördelade på 8 eller 9 klingor baktill och tre drev framtill. Utväxlingen är lägre (lättare) än på en racer eftersom det krävs lägre växlar i skogen.

Fjädring

De flesta mountainbikar har en fjädrande framgaffel, som garanterar komfort och kontroll i terrängen. Allt fler använder cyklar som också har fjädring i bakgaffeln, vilket ger ännu bättre köregenskaper. Men det kostar mer - både i pengar, vikt och underhåll.

Ramen

Till en mountaibike använder man ofta lite mindre aluminiumramar som är både stela och flexibla. Det är mycket viktigt att ramens mått och vinklar passar perfekt till dina mått.

Hjulen

På en MTB är hjulen lite mindre. Det gör att de blir starkare och därför klarar de bättre av halsbrytande manövrer på den ojämna marken i skogen.

Sadelstolpe och sadel

På en mountainbike är det en bra idé att skaffa en sadel som är komfortabel att sitta på och som kan absorbera en del av de många stötar som fortplantas från cykeln och upp genom din kropp. Behöver du extra komfort kan du investera i en fjädrande sadelstolpe.

Däck

På en MTB är det viktigt att du väljer däck med utgångspunkt i vilken terräng du tänker cykla i. På asfalt skall du använda "slicks" nästan utan mönster, i skogen så kallade "allround" och i lera närmast ett par traktordäck.

Kedja och krans

Systemet på en mountanbike är likadant som på en racercykel. Du måste dock tänka på att mellanrummet mellan klingorna är större, vilket kan påverka ditt trampande när du växlar.

Vevpartiet

Sitter högre upp än på en racercykel så att den inte krockar med alla hinder i skogen.

Vevarmar och klingor

De är uppbyggda på i princip samma sätt som på en racercykel.

Pedalerna

På en MTB brukar Shimano SPD, Time eller Eggbeaters vara standard bland erfarna cyklister både på grund av kvalitet och hållbarhet.

Bromsar

På MTB används i princip endast dubbelverkande bromsar eller skivbromsar som är väldigt kraftiga. Har du väl lärt dig att hantera dem ger de en oöverträffad bromseffekt.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar