Vinterdäck på fötterna

Våta, sliriga och hala underlag kan vara en utmaning för din löpträning under vintern. Men om du terränglöper i ett par löparskor med riktig sula kan du ge allt - även under de kalla månaderna.

15 december 2010 av I FORM-redaktionen

När vägarna blir vinterhala måste du byta till vinterdäck på bilen, så att du kan fortsätta att köra säkert. Det kan vara en bra idé att ge dina fötter samma behandling. För precis som vägarna, blir dina löprundor halare på vintern när regn, snö, frost, lera och nedfallna blad gaddar ihop sig och ökar risken för dig att falla pladask. Därför kan det i några fall vara ganska nyttigt att byta sommarlöparskorna mot ett par ”vinterdäck” som står mycket stadigare i geggan.

Underlaget är avgörande

– Många vanliga löparskor kommer till korta under den hala vinterperioden, säger Tor Fauske, expert på löparskor och chef på Löplabbet, en specialbutikskedja med löparutrustning. Vilken typ av sko som du ska välja i stället beror på underlaget:
– Om du ska springa på stigar med hala, nedfallna löv och eventuellt lös snö är ett par trailskor ofta det bästa valet eftersom de säkrar ett bra väggrepp.

Det spelar roll vilka löparskor du springer i. Därför har vi samlat allt du behöver veta innan du köper löparskor.

Mjuka sulor kan funka

Om du ska springa på underlag med is har du två valmöjligheter. Det som säkrar det bästa väggreppet är tveklöst en sko med piggar, men ett alternativ kan vara en vanlig löparsko med en ganska mjuk ”asfaltssula”, som också kan ge ett ganska bra väggrepp, enligt experten. Om du springer mest på asfalt kan dina vanliga löparskor faktiskt vara det bästa valet när det gäller vinterlöpning, om bara sulorna är mjuka och flexibla.

På stigar och mjukt underlag kan det däremot vara en bra idé att byta till trailskor. En annan faktor som du bör överväga är skons förmåga att hålla fötterna torra och varma.
– Det finns flera olika metoder, som håller vattnet ute ur skorna. Även om metoderna försämrar skons förmåga att andas en smula, kan det att springa med torra fötter vara skillnaden mellan ett bra och ett dåligt träningspass på längre distanser, säger Tor Fauske.

Vissa skor har ett membran som håller vattnet ute, vilket är smart vid löpning i snö, lera och vattenpölar. I gengäld håller membranet även vatten inne, så vattentäta skor är inte så bra om du ska springa i så djupa pölar att vattnet kan tränga ner i skon uppifrån.

Så väljer du rätt par vinterlöpartights

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar