Det är viktigt att du väljer en modell på dina löparskor som passar din löpstil.

Löparskor - välj modell efter din löpstil

När du ska köpa nya löparskor är det första och viktigaste att veta vilken löpstil du har – det vill säga hur din fot reagerar när du springer.

19 april 2013 av I FORM-redaktionen

Om du inte vet din löpstil, kan du få den analyserad på löpband i en sportbutik. Du kan ha fyra olika löpstilar:

Neutral pronation: Du landar på yttersidan av hälen, varefter du avvecklar in över foten, ev med en liten vridning. Löpstilen är typisk för kvinnor, som varken är plattfotade eller har ett högt fotvalv.
Lätt pronation: Här landar du på yttersidan av hälen och gör en liten vridning inåt. Om du har tendens till plattfot, är du sannolikt lätt pronerande.
Kraftig pronation: Om du pronerar kraftigt, springer du med en markant rotation av foten, som lätt kan ge skador, om du inte har rätt skor. Om du är plattfotad, pronerar du troligtvis kraftigt.
Framfots- och mittfotslöpning: Du landar inte på hälen, som många traditionellt gör. Din landning sker på mittfoten, varefter du rullar ut över tårna samtidigt som hälen snabbt slår i marken – det är viktigt att din häl nuddar marken lite, för om du springer så kallad ”balettlöpning,” belastar du framfoten alldeles för mycket.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar