Två par traditionella löparskor. New Balance WR1226 (vänster) och Nike Zoom Structure (höger).

Fördelar med traditionella löparskor

Den stora fördelen är att du inte behöver vara medveten om din löpstil utan bara dra på dig skorna och komma iväg.

30 maj 2011 av I FORM-redaktionen

Så här är skorna

Ett par traditionella löparskor som passar perfekt till din fot och löpstil, försäkrar dig om massor av stöd och bra stötabsorbering. De är skapade för att lätta belastningen från alla stötar som du får upp igenom kroppen.

Läs om fördelarna med skor för framfotslöpning >>>

Så här ska du springa i dem

Skon skyddar i princip dina leder och senor så bra att du kan springa som det är enklast för dig. När du springer i moderna löparskor med förhållandevis höga hälar fulla av stötabsorbering, kommer du dock ofta att landa på hälen med ett nästan sträckt ben framför kroppens tyngdpunkt.

Det vinner du

Löpstilen är möjligtvis inte fullt så effektiv som den mer naturliga löpstilen, men den fungerar alltså fortfarande för de flesta – också för otaliga elitlöpare. Den stora fördelen är att du inte behöver arbeta medvetet med din löpstil, utan bara hoppa i skorna och komma iväg.

Därför ska du tänka dig för

Undersökningar visar att det kan vara extra belastande för din kropp att landa på hälen, som de vanliga skorna är mest avsedda för. Du riskerar trots bra skor att sända olämpliga stötar upp i skelett och leder, som på sikt kan bli skadade. De moderna löparskorna håller dessutom så bra ordning på fötterna, att du inte behöver arbeta så mycket själv. Musklerna kan bli så lata att det skadar din löpstil.

Det spelar roll vilka löparskor du springer i. Därför har vi samlat allt du behöver veta innan du köper löparskor.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar