I FORM testar löparjackor – så här hittar du rätt löparjacka

När kylan biter och det snöar, haglar eller regnar är det viktigt att ha en ordentlig löparjacka, som klarar alla väder. Vi har testat en rad löparjackor baserat på material, passform och design, så att du kan hitta din favorit.

Löparjacka test

TEST av löparjackor – så hittar du den rätta löparjackan

När kylan biter är det dags att tänka på ordspråket: ”Det finns inte dåliga kläder, bara dåliga kläder.” Och om du vill vara rätt klädd på löpturen är en löparjacka oumbärlig.

Men hur hittar du den bästa löparjackan? Vad ska du tänka på – och vilka vanliga misstag är det lätt att göra när du ska handla löparjacka? Hur använder du en löparjacka på bästa sätt? Och vilka löparjackor klarar sig bäst i i vårt test? Få svar på alla dina frågor om löparjackor här.

Guide till löparjackor – test och tips

Bäst i test – I FORM testar löparjackor

När du ska köpa en ny löparjacka är både material, passform och design viktigt för att du ska kunna röra dig så obesvärat som möjligt och samtidigt hålla värmen på kyliga löpturer.

I FORM testar löpande olika löparjackor. Alla löparjackor i vårt test är testade av rutinerade löpare och testade på både långa och korta distanser och i alla slags väder. Löparjackorna är testade med hänsyn till passform, design, isoleringsförmåga, andningsförmåga, komfort samt vind- och vattentäthet.

Test av löparjackor 2020

Kolla vårt test av löparjackor 2020. Testvinnaren kammade hem storvinsten, 6 av 6 stjärnor och fick det här fina omdömet: "Materialet har lameller framtill som håller dig varm i styv kuling och torr i regnväder."

I FORM har testat de här 9 löparjackorna 2020:

 • Halo löparjacka – Tech Jacket
 • Newline löparjacka – Waterproof Jacket
 • Puma löparjacka – Ultra Women's Running Jacket
 • Endurance löparjacka – Elite Lab Shell X1 Elite W Jacket
 • H&M löparjacka – Vadderad outdoorjacka
 • Only – Löparjacka
 • Dählie löparjacka – Jacket Intense Wmn
 • Peak Performance löparjacka – W Alum Jacket
 • Craft löparjacka – Lumen Subz Jacket W

Vem blev vinnare i vårt test av löparjackor? Och vilken löparjacka har vi korat som bästa köp? Klicka på "Ladda ner artikel" här under, och se hela testet.

Test av löparjackor 2019

Kolla vårt test av löparjackor 2019. Testvinnaren kammade hem storvinsten, 6 av 6 stjärnor och fick det här fina omdömet: "Jackan är 100 procent genomtänkt när det gäller design, funktion och teknik"

I FORM har testat de här 8 löparjackorna under 2019:

 • Craft Lumen SubZ Jacket
 • Salomon – Lightning Race WP
 • Peak Performance Fremont Printed Running Jacket
 • Hummel – Tech Move Functional Light Weight
 • Under Armour UA Qualifier Storm Packable Jacket
 • Kari Traa Sigrun Jacket

Vem blev vinnare i vårt test av löparjackor? Och vilken löparjacka har vi korat som bästa köp? Klicka på "Ladda ner artikel" här under, och se hela testet.

Test av löparjackor 2018

Kolla vårt test av löparjackor 2019. Testvinnaren kammade hem storvinsten, 6 av 6 stjärnor och fick det här fina omdömet: "Skön, tjock kvalitet som andas. Många bra detaljer och smickrande, figursydd passform."

I FORM har testat de här 8 löparjackorna 2018:

 • Gore löparjacka – R5 Women Windstopper Jacket
 • Asics löparjacka

  – Accelerate Jacket

 • Craft löparjacka

  – Urban Run Thermal Wind Jacket

 • Inov-8 löparjacka

  – Stormshell

 • Salomon löparjacka

  – Lightning Lightshell Jacket W

 • Newline löparjacka

  – Black Cross Jacket

 • Diadora löparjacka

  – Bright Wind Jacket

 • Reebok löparjacka

  – Hero Running Jacket

Vilken blev bäst i test bland löparjackorna? Och vilken löparjacka har vi valt som bästa köp? Klicka på "Hämta artikel" här under och se hela testet.

Test av löparjackor 2015

Läs även vårt test av löparjackor från 2015. Testvinnaren fick toppbetyg med 6 av 6 stjärnor och det här fina omdömet: "Generellt en mycket funktionell och genomtänkt jacka, som man verkligen uppskattar."

I FORM har testat de här 8 löparjackorna 2015:

 • Li-ning löparjacka

  – Windbreaker

 • New Balance löparjacka

  – Windcheater Jacket

 • Kari Traa löparjacka

  – Louise Jacket

 • Salomon löparjacka

  – Equipe Softshell

 • Adidas löparjacka

  – Supernova Storm Jacket

 • Asics löparjacka

  – Windstopper Jacket

 • Craft löparjacka

  – Weather Jacket

 • 2XU löparjacka

  – Perform Jacket

Vilken vann testet av löparjackor? Och vilken löparjacka blev bästa köp? Klicka på "Hämta artikel" här under och se hela testet.

Vad du ska tänka på när du väljer löparjacka

En löparjacka är inte bara en löparjacka. Det är en rad kriterier som är värda att tänka på när du ska köpa löparjacka.

LÄS OCKSÅ: GUIDE: Så väljer du rätt aktivitetsarmband

Löparjackans material

Ett mjukt och behagligt material, som samtidigt kan andas, är optimalt för en löparjacka. Oftast är det konstmaterial som polyester eller nylon. Blir löparjackans tyg för stelt, blir det både obekvämt och begränsar dina rörelsemöjligheter.

Löparjackans ventilationsförmåga

En löparjacka utan god ventilation är inte mycket värd. Kan du inte bli av med värmen, kan det kännas obehagligt och i värsta fall gå ut över din prestationsförmåga. Kolla så att det är ventilationspaneler runt omkring på löparjackan – särskilt under armarna och på ryggen, där du svettas mest.

Löparjackans reflexer

När dagarna är korta kommer dina löpturer förmodligen ofta att ske i mörker. Därför är det viktigt att din löparjacka hjälper dig att synas. Reflexer på armar samt rygg och mage är en klar fördel, så du är synlig från alla håll.

Löparjackans krage

Kolla så att löparjackan kan stängas hela vägen upp till halsen, så att du inte blir kall. Det är också viktigt att tänka på att löparjackan inte blir stram vid halsen, och att det finns utrymme för en halsduk.

Löparjackans isolering

Välj gärna en löparjacka som både är vind- och vattenavvisande, så du är väl skyddad oavsett vad vädergudarna hittar på.

Löparjackans detaljer

Ska du ha med mobil och andra småsaker så se till att det finns plats i löparjackan. Ta gärna med de saker du brukar ha med på löpturen in i provrummet, så märker du direkt om fickorna i löparjackan är tillräckliga för dina behov.

Vilken typ av löparjacka ska jag välja?

När du är på jakt efter en bra löparjacka är det bra att tänka igenom när du springer. Springer du hela året runt eller bara på sommaren? Springer du i alla slags väder eller bara när det är torrt och vindstilla? Dessa faktorer har nämligen betydelse för vilken typ av löparjacka du ska välja.

Varför välja en vindtät löparjacka/windbreaker?

En vindtät löparjacka eller en windbreaker är särskilt bra på dagar med hög köldfaktor, det vill säga när vinden är så kraftig att den känns kallare än den verkligen är. En windbreaker är ofta tillverkad i ett mycket tunt och lätt nylonmaterial, så den kan hålla vinden ute.

Innan du köper en vindtät löparjacka eller windbreaker är det några saker du ska vara uppmärksam på:

 • Passform: Det är ingen värme i en windbreaker, och därför ska det gärna finnas utrymme för att ha en tjockare löpartröja under på kallare dagar. Det är en fördel att välja en flexibel och kroppsnära windbreaker, som ger full rörlighet men som inte fladdrar i vinden.

 • Andningsförmåga: Andningsförmågan varierar mycket från löparjacka till löparjacka. Det tunna nylonmaterialet andas inte så bra och därför gör tillverkarna ofta ventilationsöppningar, eller sätter öppna mesh- eller softshell-stycken i jackan, så att kroppen kan andas och svettas.

 • Isolering: Det låter kanske självklart, men du ska försäkra dig om att din windbreaker är vindtät, så att vinden inte kan smyga sig in vid ärmsluten eller via andra öppningar.

 • Detaljer: En vindtät löparjacka får gärna vara lätt och minimalistisk. För många överflödiga detaljer gör jackan tyngre.

 • Jacka eller väst: Du kan också fundera över om det är bättre med en windbreaker-väst eller en tunn löparjacka med avtagbara ärmar, så att du kan justera temperaturen längs vägen.

Kolla här om du ska köpa löparjacka eller löparväst

Varför välja en vattentät löparjacka?

Förutom att det är bra när det regnar är en vattentät löparjacka relevant för dig som ofta springer med låg intensitet och därför fryser på kallare dagar. En vattentät löparjacka har nämligen extra bra isolering, så du kan hålla värmen.

När du köper en vattentät löparjacka ska du vara uppmärksam på hur tillverkaren har gjort den vattentät:

 • Coating: Producenten kan göra löparjackan vattentät med hjälp av så kallad coating. Det innebär att man sprayar på ett ämne som får vattnet att rinna av materialet.

 • Membranteknologi: Producenten kan också välja att göra löparjackan vattentät med hjälp av membranteknologi eller trelagerskonstruktion, där man kombinerar flera lager. Membranteknologin består ofta av en insida, ett vattentätt membran i mitten och en robust utsida (det mest kända varumärket är Gore-tex). En vattentät löparjacka med membranteknologi har vanligen den bästa andningsförmågan och den bästa slitstyrkan så att jacka håller längre.

Varför välja en softshell löparjacka?

En softshell löparjacka befinner sig mellan en vind- och vattentät löparjacka, då den både är vind- och vattenavvisande. Materialet är dock inte tillräckligt kraftigt för att vara helt vind- eller vattentätt. En softshell löparjacka är alltså bra att springa med när det är kallt, men räcker inte när vinden är kraftig eller om det regnar.

En softshell löparjacka är vanligen tillverkad i ett mjukt och flexibelt material, som ger en god andningsförmåga. Materialet är ofta lite tjockare, vilket gör softshell löparjackan varmare och tyngre.

LÄS OCKSÅ: Guide: Kompressionsstrumpor

Ska en löparjacka vara tunn eller tjock?

Det är stor skillnad på tjockleken på olika löparjackor. De tunna enlagersjackorna är ämnade för att ha flera lager svettransporterande underställsplagg under. De kraftigare softshell jackorna isolerar så mycket i sig själva att det räcker med ett lager under.

Vilken typ av löparjacka du ska välja beror på vad du trivs bäst med. Några föredrar att själva kunna reglera värmen genom att ta på sig mer eller mindre under löparjackan – andra tycker att det är enklare med en enda varm löparjacka.

Kom också ihåg att träningsintensiteten och temperaturen utomhus har betydelse för vilken typ av löparjacka du ska välja.

Ska du välja en löparjacka eller löparväst?

En löparväst har i motsats till en löparjacka inga ärmar, men vad är egentligen skillnaden på de två överdelarna, och när är det bättre att välja västen framför jackan?

Därför ska du välja en löparjacka

Löparjackan är perfekt på dina vanliga löpturer, då du blir varm och svettas men inte tar ut dig helt.

Därför ska du välja en löparväst

Västen är bra när du ska springa intervaller eller springer i högt tempo och därför blir varmare än normalt, och har behov av att kunna röra armarna fritt och obehindrat.

Passar löparvästen dig bäst så kan du se vilken löparväst som är bäst i test här

Kan man få en löparjacka med avtagbara armar?

Du kan köpa en löparjacka som också funkar som löparväst, om du köper en med avtagbara armar.

Löparjackan funkar så att armarna sitter fast i resten av löparjackan med dragkedja. När du vill göra om löparjackan till en väst så tar du bara av armarna.

Vad är skillnaden på en sommarlöparjacka och en vinterlöparjacka?

Löparjackor varierar beroende på säsong. En löparjacka till de ljumma vårmånaderna och sommaren är lätt och tunn, medan en löparjacka till de kalla månaderna är fodrad så att du kan hålla värmen. En löparjacka till senhösten och vintern kan andas, är vattenavvisande och har en effektiv termoeffekt, så att du kan hålla dig varm och torr under hela löpturen. För extra skydd mot hård vind kan du med fördel köpa en vinterlöparjacka med windbreaker-effekt.

Om du inte vill investera i flera olika löparjackor rekommenderar vi att du köper en tunn löparjacka, som både är vatten- och vindavvisande. Under de kalla månaderna kan de klä dig enligt lager på lager-principen och på så sätt hålla värmen. Om temperaturen faller under nollstrecket, kan det vara så att en tunn löparjacka inte är nog trots lager på lager-principen.

Hur använder jag en löparjacka bäst?

När det är kallt blir löpturen mer behaglig om du klär dig enligt lager på lagerprincipen, där de olika lagren har olika syften, vilket ger dig möjlighet att reglera värmen under löpturen.

Innersta lagret

Närmast kroppen ska du ha något som kan transportera bort svett så du inte blir kall och blöt. En topp i merinoull har bra absorptionsförmåga och anpassar sig efter hur varm du är.

Mellersta lagret

Lagret i mitten ska kunna ta upp svetten från det inre lagret och förflytta det utåt så att det inte kyler ner dig. Samtidigt är det också värmande och isolerande. En tröja i merinoull eller fleece fungerar bäst.

Yttersta lagret

Här kommer löparjackan in i bilden. Jackans uppgift är att hålla ute vind och eventuellt regn och snö, så att det inte tar sig in till mellersta lagret och kyler ner dig. Den ska dessutom också ha god ventilation för att kunna göra sig av med värme, så att du inte blir överhettad när pulsen stiger.

KOM IHÅG! När du springer under den kalla säsongen så kom ihåg att du gärna ska frysa lite de första 5–10 minuterna av turen. Annars har du klätt dig för varmt och det slutar med att du blir blöt av svett.

Hur vårdar och tvättar jag min löparjacka?

Har du investerat i en dyr löparjacka så skulle det vara synd om den gick sönder i första tvätten. Här får du 4 tips på hur du tar hand om din löparjacka så den håller länge:

 1. Skölj din löparjacka i rent vatten efter användning.
 2. Häng upp din löparjacka efter användning, så att materialet får luft för att andas och bli av med fukt och svett.
 3. Använt specialtvättmedel om du använder din löparjacka ofta. Det kan ta bort bakterier och svettlukt från jackan.
 4. Tvätta din löparjacka med ett tvättmedel som är speciellt ämnat för funktionskläder och därmed bevarar jackans funktionella egenskaper som vind- och vattentäthet.

Så tar du bort svettlukt från din löparjacka

Vi rekommenderar att du alltid tvättar din löparjacka efter tvättanvisningarna som finns i löparjackan. Men precis som många andra träningskläder kan löparjackan få en kvarvarande svettlukt som inte försvinner vid vanlig tvätt.

Det finns åtskilliga produkter som kan ta bort svettlukt. Men om du vill spara pengar kan du följa det gamla husmorsrådet och använda ofärgad ättika.

Så använder du ättika för att ta bort svettlukt från din löparjacka:

 • Lägg löparjackan i en balja med hälften vatten hälften ättika, och låt den dra i ett par timmar.
 • Tvätta därefter löparjackan som vanligt i tvättmaskinen, så att ättiksdoften försvinner.
 • Luktar löparjackan fortfarande svett så upprepa processen.
 • Fungerar det fortfarande inte kan du lägga löparjackan i ren ättika utan vatten.

3 vanliga misstag när du köper löparjacka

 • Du glömmer att tänka igenom ditt behov och om löparjackan ska användas året runt eller bara sommar eller vinter.

 • Du står helt stilla i provrummet istället för att röra armar och ben i naturliga löparrörelser.

 • Du väljer en löparjacka som sitter för löst. Det stör dig när du springer och drar ner ditt tempo, om löparjackan fladdrar för mycket.