Forskning: Yoga kan ändra dina gener

Att yoga och meditation kan ha en avstressande effekt har blivit alltmer känt. En studie visar dock att lugna träningsformer kan göra mer än så – de kan rent faktiskt förändra de gener som är förknippade med dålig hälsa och depression.

1 december 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Yoga har blivit en mycket populär träningsform över hela världen. Yoga kan ge mer styrka och smidighet och verkar dessutom avstressande på många. Men dess effekter har visat sig vara ännu mer omfattande än så. 

Yoga under luppen

Britiska forskare tittat närmare på 18 tidigare studier som har satt yoga, meditation, Tai Chi och andningsövningar under luppen. Totalt har studierna involverat 846 försökspersoner och forskarnas slutsatser har publicerats t i Frontiers in Immunology.

Det mest anmärkningsvärda fyndet var enligt forskarna att träningsformer som har fokus på kopplingen mellan body-mind till synes förmår dämpa de gener och samband som förvärrar inflammationer i kroppen. 

Ursprungligen var inflammation något bra, eftersom inflammationen uppstod när immunförsvaret gick igång vid infektioner eller skador. Men på senare tid har stress som psykisk reaktion allt oftare triggat kroppens inflammatoriska respons, vilket lättare har kunnat leda till kroniska inflammationstillstånd och påverka vår hälsa negativt både fysiskt och psykiskt.

Det finns en lång rad sjukdomar som är förknippade med inflammation. Däribland hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer, artros, reumatism, andra giktformer, demens och övervikt. 

Med I FORMs gratis nyhetsbrev får du tillgång till de senaste nyheterna inom hälsa, träning, livsstil och sunda recept. 

Resultaten

Forskarna kom fram till att de som ägnade sig åt lugna träningsformer hade färre tecken på  inflammation, och därmed också lägre risk för att drabbas av de sjukdomar och problem som kan komma av inflammationer i kroppen.

Det beror på att miljö och livsstil kan avgöra vilka gener som är vilande eller aktiva, och det kan i sin tur påverka både livslängd och risken att drabbas av olika sjukdomar. Och det är här som lunga träningsformer, som exempelvis yoga, kan ha en positiv effekt på våra gener och vår hälsa. Ärvda gener är nämligen inte statiska och man har därför själv möjlighet att förändra sina gener till det bättre.

– Regelbunden utövning av lugna träningsformer kan hjälpa hjärnan att styra DNA-processerna på ett sätt som har en positiv effekt på hela vår hälsa, förklarar huvudförfattaren och forskarstudenten Ivana Buric.

Yoga, meditation, Tai Chi och andningsövningar hade enligt Buric en anmärkningsvärd effekt på förekomsten av de gener som är förknippade med inflammation.

Flera studier är nu på gång för att undersöka om andra livsstilsförändringar, som exempelvis sundare kost och mer motion, kan ha samma positiva effekt. 

Källa: www.frontiersin.org 

I FORM rekommenderar

Återigen står träningskläder på mångas önskelistor till jul. Ett snyggt, feminint träningsset kan öka din träningsmotivation och göra dig tillfreds när du tränar. När du prenumererar på I FORM får du just nu ett läckert yogaset som består av härliga tights i uppstramande kvalitet och en mjuk och fin yogatröja med öppen rygg. Oavsett om det är till dig själv eller någon du håller kär, kan du nu få yogasetet samt fyra nummer av I FORM för endast 149 kr + porto.

Ja tack, visa mig erbjudandet. 

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar