Snowboard - så kommer du igång

9 juli 2015 av I FORM

Första gången
Hyr utrustning och be att få en kort och bred freeridebräda med skalbindningar. Eventuellt kan den bakre bindningen flyttas en centimeter eller två längre bakåt än där den normalt sitter, så att brädan svänger lättare.

Tänk smått
Börja din karriär i en svagt sluttande och bred pist, helst betjänad av en stollift. Släplifter är mycket besvärliga i början, men det går dock lite lättare om du i släpliften drar den bakre foten ur bindningen och sätter den på brädan mellan bindningarna.

Väl uppe
Nu kommer turen till det som det egentligen handlar om. Om du kommer ihåg tre enkla regler kan du snart ge dig iväg nedför backen. Nyckelorden är fart, kantgrepp och kantbyte.

Håll farten
En snowboard kan helt enkelt inte svänga när den står stilla. Därför gäller den gyllene regeln, att du aldrig ska minska farten strax innan du tänker svänga.

Håll hela tiden kant
I början är det lättast att köra i stora sicksacksvängar tvärs över pisten. Håll hela tiden bergsidan i snön och lägg lite mer tyngd på denna kant om du tycker att det börjar gå lite för fort - då svänger snowboarden upp mot sluttningen och tappar därmed fart.

Byt kant
När det är dags att svänga ska du se till att lägga den mesta vikten på det främre benet. När du gjort det svänger du helt enkelt genom att vrida axlarna i den riktning du vill svänga, byter kant och vips, så svänger brädan. Om du däremot försöker svänga på fel kant faller du.

Gör dig beredd att falla
Du kommer att falla - ofta och hårt. Knepet är att komma upp och i gång igen genast. Att falla är helt normalt, och du lär dig snabbt att falla rätt, så att du "bara" får blåmärken.

Du vänjer dig
Många - i synnerhet skidåkare - tycker i början att det känns konstigt att ha båda fötterna fastspända på en bräda. Men bara lugn, känslan går snabbt över, och snart känns det som den naturligaste sak i världen.

Be om hjälp.
Du lär dig mycket genom att öva, men lite handledning skadar inte, och du får en korrekt grundteknik från början. Satsa därför ett par timmar på en professionell lärare eller rutinerad kompis.

Du blir hänförd!
När du svävar fram över snövidderna och upplever sportens tjusning vill du ta hela världen i famn. Du njuter av farten och spänningen. Och sannolikt överväger du att snart ändra din adress - till en vintersportort...

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar