Skidguide

Ny och avancerad skidutrustning förvandlar dig snabbt från en glad amatör till ett proffs.

4 april 2013 av I FORM

Aldrig förr har utbudet av skid- och snowboardutrustning varit så stort och varierat som nu. Det är goda nyheter för oss allihop. Oavsett hur du föredrar att åka nedför backarna - med stora eller små svängar, på eller utanför pisten, med en eller två laggar under fötterna - är det nu lättare att ta sig ner helskinnad.

Carvingskidor och snowboards förkortar lärotiden och gör att vem som helst kan se ut som ett proffs på bara några veckor.

Men de många nya valmöjligheterna innebär även att du måste känna till mer om utrustningen, så att du inte slänger ut pengar på ett par skidor som inte passar dig och dina behov.

CARVING

Om du vill att det skall vara lätt och kul att åka bör du välja ett par carvingskidor med getingmidja. De förkortar inte bara inlärningsperioden, de är även roligare att åka på. Tekniken är densamma som när man åker på "gammaldags" skidor, men det är lättare att svänga med carvingskidor tack vare deras smala midja och breda fram- och bakdel. Dessutom är de 10-20 centimeter kortare än vanliga skidor.

Tyvärr är det inte fullt lika kul att åka puckelpist och annan ojämn terräng med carvingskidor, så om du vill ägna dig åt den sortens åkning bör du välja ett par skidor med mindre midja.

Carvingskidor finns i flera olika utföranden, med egenskaper skräddarsydda för en viss sorts åkning. Om du är osäker på vad och hur du vill åka finns det en mängd allroundskidor. Nybörjare och mindre erfarna åkare bör välja ett par som är 10-20 centimeter kortare än dem själva, medan erfarna och skickliga åkare kan välja ett par styvare skidor med mer midja som är 5-15 centimeter kortare än vad de själva är. Experter får ut mest av tävlingsskidor som är 10-15 centimeter längre än dem själva.

TRADITIONELLA

I dag när carvingskidan är den dominerande typen kan man undra varför den gamla sortens skidor fortfarande tillverkas. Trots carvingskidans alla fördelar är de traditionella skidorna överlägsna på ett område - puckelpist. De gamla skidorna lever kvar, men nu som specialskidor för de riktiga essen som får sina kickar av meterhöga pucklar.

FREERIDE

Om du vill åka på hela berget och om den djupa snön lockar mer än de utjämnade pisterna bör du satsa på ett par freerideskidor. I varierad terräng, där du kan stöta på alla möjliga sorters snö - allt ifrån ny pudersnö till hårt packad, isartad snö - behöver du ett par mångsidiga skidor.

Tack vare freerideskidorna är den svåra terrängen, som tidigare bara var proffsens domän, nu inom räckhåll för vanliga skidåkare. Freerideskidorna är bredare och längre än carvingskidorna, och tack vare den stora ytan glider man lättare över pudersnö och uppkörd snö, underlag på vilka en carvingskida är mycket svår att styra.

Att skidan underlättar offpiståkning innebär dock inte att man som nybörjare kan åka utanför pisterna direkt. Grundläggande kunskaper - som parallell skidföring och lavinkännedom - krävs innan du köper dina freerideskidor. Köp ett par som är 10-20 centimeter längre än du själv.

Pjäxor

Att hitta rätt pjäxor, som både passar dina fötter och skidåkningskunskaper är svårt - särskilt om dina fötter inte har standardmått och är ovanligt stora eller små. Bered dig på att prova många par. Pjäxorna skall vara mjuka och sköna, och sitta åt utan att klämma. Var ärlig om dina skidåkningskunskaper - de dyraste pjäxorna är kanske inte de bästa för dig.

Sedan carvingskidan kom har pjäxorna blivit mer formbara och fått ett hårdare skal. Det är därmed lättare att luta sig framåt i pjäxorna och styra i svängarna. På pjäxor för carvingskidor är dessa egenskaper extra framträdande, och pjäxornas sula har lyfts upp för att de inte skall slå i underlaget i skarpa svängar.

Bindningar

Bindningarna har två funktioner - att hålla fast pjäxan på skidan och att lösa ut när man faller, så att skaderisken minimeras. Hur bindningarna löser ut är mycket viktigare än hur pjäxan hålls fast.

En perfekt bindning skall lösa ut i alla fallriktningar, oavsett fart och kroppsvikt. Dit har man dock inte nått än. Köp en som kan lösa ut åt så många håll som möjligt och som har inbyggda vibrationsdämpare. I motsats till pjäxor och skidor bör du köpa så dyra bindningar du kan. Tunga, aggressiva åkare bör spänna bindningarna så hårt att de inte löser ut i tid och otid.

SNOWBOARD

Bara för att man har valt att åka på en planka i stället för två är det inte lättare att komma fram till vad man skall köpa. Tvärtom. Urvalet är enormt - men som tur är finns det flera huvudgrupper, vilket hjälper dig att hitta rätt.

Alpinbrädan är snowboardens motsvarighet till carvingskidan och finns både som tävlings- och freestylebräda. Tävlingsbrädan är extra styv och lämpar sig endast för hårda underlag; freestylebrädan är mjukare och kan användas både på och utanför pisterna.

Freestylebrädan hör hemma på hårda och välpackade underlag, som i pisten, funparken eller halfpipen. Den har en kort nose och tail, vilket på vanlig svenska betyder att åkaren står ungefär mitt på brädan. Det är relativt lätt att åka både framåt och bakåt, vilket är en fördel, när man hoppar och gör trick.

Om du vill kunna åka på hela berget och testa många olika snötyper bör du skaffa en freestylebräda. Med sin längre nose och tail har den en större bäryta, vilket är bra, när man åker i riktigt djup snö. Balanspunkten är annorlunda, för du står längre bak på brädan och undviker på så sätt att spetsen dyker ner i djupsnön.

När longboarden kom vidareutvecklades freestylekonceptet. Tillverkarna gjorde då en bräda som lämpar sig för seriös offpiståkning på stora berg. På en sådan bräda står man ännu längre bak, och dessutom är den längre än de andra varianterna.

Vilken längd brädan skall ha beror på hur mycket du väger, hur lång du är samt vilken sorts snö du föredrar. Brädan skall dessutom vara så pass bred att dina fötter inte sticker ut utanför kanten.

Bindningar

Det finns olika sorters bindningar, som delas in i olika kategorier beroende på vilka skor man använder - plattbindningar används till alpina skor och mjuka bindningar till mjuka skor. Plattbindningarna kan man numera få med det så kallade step in-systemet, som ser ut ungefär som skidbindningar. Flera av dessa modeller har utlösningssystem. Se till att skorna passar precis till bindningarna.

Bindningar till mjuka skor finns i flera utföranden. Vanligast är standardbindningarna med plastbotten och bakkappa och två tvärgående stroppar som håller skon på plats. De kan användas på de flesta brädor. En annan variant har instigning bakifrån, vilket är det lättare att komma i.

Dessutom finns det bindningar med tre spännen. Det ger extra stöd, men mindre flexibilitet - en fördel på longboards och långa freestylebrädor. Du får dock mycket bättre känsla och större kontakt med underlaget om du använder bottenlösa bindningar, där skon står direkt på brädan. De är bra på freestylebrädor och bindningar.

Pjäxor

När man väljer snowboardskor skall man inte tänka så mycket på komfort, utan på åkstil och temperament. Skorna är anpassade efter brädan som du åker på - antingen alpin- eller freestylebräda. Om du föredrar att åka med skärande svängar på din alpinbräda bör du använda hårda skor. De är väldigt lika de pjäxor som man använder vid alpin skidåkning. Snowboardskorna är emellertid mer framåtvinklade och dessutom böjbara i sidled. Tävlingsskor har ofta fyra spännen för att de skall bli extra styva. Freestylevarianten har ibland bara tre, vilket gör skon mer böjbar.

Alla andra typer av skor tillhör kategorin mjuka skor; de ser mest av allt ut som avancerade hybrider mellan ett par moonboots och ett par kraftiga vinterkängor. Freestyleskon är ofta kort och böjlig för att man skall få en bättre rörlighet i vristerna vid trick och hopp. Freestylebrädor och longboards kräver skor som ger mer stöd, så dessa är högre och stelare. köper du sådana skor bör de vara slitstarka och ha en ordentlig tåhätta. Hälen skall kunna fästas med ett separat spänne, så att man inte far runt på brädan om foten lossnar.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar