Så effektivt är det

Skridskoåkning är en både effektiv och skonsam motionsform. Alla kan dra nytta av träningen på isen - även om man inte har åkt skridskor sedan barnsben.

Skridskoåkning är en utmärkt motionsform - oavsett din konditionsnivå. Att glida fram över ett så fascinerande element som is kan vara en underbar variation av den vanliga träningen. Skridskoåkning är ett bra sätt att komma i gång med att motionera även för dem som inte är vara vid att sporta. Det är en skonsam och behaglig motionsform som låter dig börja i ditt eget tempo - t.o.m. i samma tempo som en promenad - utan att riskera att få ont i knä och andra leder.

Det spelar ingen roll om man inte har åkt skridskor sedan man var barn. Det dröjer inte länge förrän de gamla färdigheterna är aktuella igen. Och de som överhuvudtaget aldrig har stått på ett par skridskor kan lära sig åka skridskor som vuxna lika lätt som skidor. Ishallar och isbanor lockar mest ungdomar och barnfamiljer, medan vuxna skridskoråkare helt ger sig ut på långtur när vädret och isen tillåter. Med speciella skridskor som påminner om långa, jämna metallplattor, kan man åka på frusna sjöar eller längs kuststräckorna. Kombinationen av god motion och vacker naturupplevelse kan locka fler att lära sig åka skridskor.

Se upp

Det finns en viss risk med att ge sig ut på naturis och det finns en rad goda råd vad gäller säkerhetsutrustning och kunskap om isen är säker att åka på. Isen förändrar sig under olika väderförhållanden och det är viktigt att vara förberedd på att man kan hamna i det kalla vattnet.

Som en skridskoåkare uttrycker det: "Det är lätt att gripas av skridskoruset när man susar i väg över isen med vinden i ryggen." Men det gäller också att vara på sin vakt.

Säker på isen

För nybörjare är det bäst att träna balans och åkteknik på en utomhusbana eller i en ishall innan man ger sig ut på långa turer i naturen.

Dessutom är det en bra förberedelse att först testa sina färdigheter på en säker och trygg plats. Naturisen kan nämligen verka lite skrämmande när man inte är van vid den. Inte bara för att man vet att det strömmar mörkt och iskallt vatten under ens fötter , utan isen ger dessutom ljud ifrån sig. Den knakar och gnisslar.

I en hall eller på en bana kan man i lugn och ro träna utan att spänna kroppen i rädsla för att isen ska brista. En erfaren skridskoåkare som känner isen och är van vid långturer kan däremot njuta av spänningen på naturisen. Isen känns som ett levande element under ens fötter, som sjunger och pratar under färden.

Den dagliga träningen

Den dagliga träningen ska utföras hemma och i ishallen. Det är svårt att använda långtursåkning som en regelbunden motionsform, eftersom utomhussäsongen är så kort och intensiv. Därför ska den dagliga träningen förläggas till ishallar eller banor samt på vardagsrumsgolvet, medan de långa turerna i naturen blir ett mål att sträva efter.

Fasta lår och skinkor

Skridskorna är inte bara en genväg till frisk luft och härlig samvaro. De är dessutom en fantastisk motionsform. Enligt en specialist i idrottsmedicinn vid Norska Idrottsmedicinska Institutet, Thor Einar Andersen, är den allsidiga skridskoåkningen en bra kombination av styrke- och konditionsidrott.

  • Skridskoåkning utvecklar styrkan i speciellt lår-, sätes- och ryggmusklerna och i mindre grad även vadmusklerna. Eftersom man använder stora muskelgrupper när man åker skridskor, blir fettförbränningen också effektiv om man åker under en längre tid. Speciellt vid en puls på 120-150.

Thor Einar Andersen framhäver balansen som en viktig del i skridskoåkningen. På grund av att man hela tiden stimulerar de nervimpulser som ska ombesörja att man har huvudet uppåt och skridskorna nedåt, får man ehlt enkelt bättre balansförmåga och stryrka i anklarna. Det är något som inte minst barn har nytta av, enligt sportchefen i Norges Ishockeyförbund, Jon Haukeland.

  • Vi ser att många barn i dag har dålig motorik. Dels på grund av att de är lite överbeskyddade, dels på grund av att sitter stilla vid datorer en stor del av tiden. Skridskoåkning och bollspel på is ställer stora krav på balans och öga-hand-fot-koordination och därför är det väldigt bra att utveckla barnens balansförmåga och kroppskontroll, menar han.

Även om kombinationen av hög sol och frusen sjö är perfekt för skridskolekar, behöver man inte förtvivla omman bor i ett område där vattnet sällan blir så genomfruset. Det finns ishallar i de flesta storstäder och de kan vara ett utmärkt alternativ. Och samtidigt dyker det upp allt fler frusna utomhusbanor under vinterhalvåret.