Perfekt skidsemester

Oavsett om du är på jakt efter pudersnö och action eller du föredrar behagliga åkturer i vykortsmiljö, kan du försäkra dig om en lyckad semester redan innan du far.

9 juli 2015 av I FORM

DEN TOPPTRÄNADE

Fernie, BC, Canada

Du får ut mer av skidsemestern i Kanada om du är vältränad. I Fernie Alpine Resort snöar det som regel var tredje dag, vilket innebär att det ligger ett metertjockt täcke av fjäderlätt pudersnö överallt. Det är ett paradis - förutsatt att dina benmuskler klarar av den lårdjupa snön. Granarna står tätt och pisterna är smala, så det kan vara svårt att orka åka hela dagen.

Fernie har lite mer än 800 meters fallhöjd och sju liftar att skryta med. Här handlar det om kvalitet och inte kvantitet.

Verbier, Schweiz

Letar du efter ett ställe som erbjuder massvis med breda pistkilometer där du i lugn och ro kan visa prov på din fina plogteknik skall du inte åka till Verbiers fyra dalgångar. Här krävs bra teknik och benmuskler.
Under ett år med mycket snö - då samtliga liftar är i gång - har du hela 2500 meters fallhöjd från toppen av Mont Fort, som når 3300 meter över havet. Det finns 98 liftar och 400 pistkilometer.

Verbier har Alpernas dyraste liftkort, så det är inget för budgetresenären.

BARNFAMILJEN

Avoriaz, Frankrike

Man kan lugnt räkna med en idyllisk och lugn semester om man åker till Avoriaz. Den bilfria byn är en mycket barn- och familjevänlig miljö. Barnskidskolan finns mitt i byn.
Själva skidåkningen hör inte till Alpernas mest utmanande, men som tur är ingår området i det enorma liftsystemet Portes du Soleil. Det sträcker sig långt in i Schweiz och är med sina 215 liftar och 650 pistkilometer ett av Alpernas största.

Sälen/Lindvallen, Sverige

Som ett av Nordeuropas största skidsportcentra har Sälen/Lindvallen blivit ett populärt familjeområde. Sveriges största skidskola står för undervisningen, ett faktum som lockar många barnfamiljer.

Sälens fyra skidanläggningar ligger tätt intill varandra. Här finns 99 pister och 60 lifter. Tack vare konstsnöanläggningen är det snögaranti från november till maj. Pisterna är sällan jobbigare än att man klarar dem i ett streck; fallhöjden är som mest 365 meter.

KILOMETERSLUKAREN

Meribel Mottaret, Frankrike

Om du gillar långa dagsturer och inte vill åka mer än en gång i samma pist bör du välja Les Trois Vallée, ett av världens största sammanhängande skidområden.

I Meribel Mottaret bor du mitt i pisten på 1700 meters höjd och har omedelbar tillgång till 60 mil pist. Härifrån glider du ner till liften som för dig vidare - antingen till det fashionabla Courchevel på 1850 meters höjd eller Val Thorens, som ligger 2300 meter över havet. De flesta pisterna är av det mindre krävande slaget. Hoppas inte för mycket på after ski och nattliv; det är Meribel Mottarets svaga punkt.

Tignes, Frankrike

Var hittar du en hundraprocentigt snösäker skidort som aldrig stänger? Har du någon gång besökt Tignes i de franska Alperna vet du svaret. Under vintermånaderna är Tignes egna pister ihoplänkade med grannbyn Val d' Isères, och tillsammans är de över 300 kilometer långa. Val Claret, där de flesta bor, ligger hela 2100 meter över havet - och då är det ändå relativt långt till områdets översta delar. Tignes har av många utsets till bästa skidort i Savoie och det finns massor av glidarpister, pucklar och offpistområden.

NYBÖRJAREN

Wagrain, Österrike

Det är ingen slump att nybörjare och nöjesåkare älskar idylliska Wagrain. Lättare pister och bättre terräng för livets första slalomsvängar får man leta efter. Här kan man göra skidutflykter i ett område dit man kan ta med sig hela familjen.

Var beredd på att området inte hänger ihop helt och hållet. Då och då måste du sätta dig på en skidbuss - som visserligen är gratis - för att fortsätta turen. Prepareringen av pisterna är mycket bra och barnskidskolan är i toppklass. Enda nackdelen är snösäkerheten; det är inte alltid ens vita drömmar går i uppfyllelse.

Valmorel, Frankrike

Om du tycker att de traditionella franska satellitbyarna känns lite för grå och deprimerande skall du testa Valmorel. Här finns inga bilar, ölen är billig och terrängen är behaglig. Av skidområdets blygsamma 162 pistkilometer är de flesta relativt lätta. I synnerhet kring Beaudin och Longchamp hittar du perfekta glidarpister där du kan träna upp din teknik.

Även om en och annan pist uppe vid Col du Mottet har en lite mörkare färg kan du med hjälp av de 54 liftarna vanligtvis undvika att hamna i svårigheter.

Om barnen är med kan vi rekommendera Valmorels skiddagis, Saperlipopette creche.

DEN VÅGHALSIGA

Chamonix, Frankrike

Dör du av leda om du inte har tillgång till ett berg att bestiga eller ett par bottenlösa glaciärsprickor att hoppa över kommer du att känna dig hemma i Chamonix.

På tjugo minuter transporterar linbanan dig från byn på 1035 meters höjd till toppen Aiguille du Midi, 3842 meter över havet. Här väntar en farofylld tur ner genom Vallée Blanche, som med sina 24 kilometer erbjuder Alpernas längsta och vackraste skidtur. Du kan även passa på och lära dig klättra på isväggar eller testa tandemhopp i skärmflygning från Brevents topp, varifrån du svävar ner till byn.

Av de fem liftsystemen i Chamonix är Le Grand Montets det som gäller för hårda grabbar. Här får man traktens tuffaste åkning med svarta pister och halsbrytande offpiståk bland klippor och glaciärsprickor.

Gudauri, Georgien

I hjärtat av Kaukasus ligger Gudauri. Här ligger Europas högsta berg, det 5634 meter höga Elbrus. Byn och det schweiziskägda hotellet är bas för två militärhelikoptrar som bara används till en sak: att transportera galna skidåkare till en topp på över 4000 meters höjd. Den här skidorten, som för inte så länge sedan var ett luxuöst resmål för den sovjetiska eliten, är numera ett av världens bästa och billigaste ställen för helikopterskidåkning. När vädret inte lämpar sig för flygning finns det sex liftar som tar dig 3300 meter över havet. Området ligger på samma breddgrad som Syditalien, så klimatet är behagligt.

AFTERSKIPRISSEN

Val Thorens, Frankrike

Välkommen till festparadiset. Val Thorens ligger 2300 meter över havet och räknas som Europas högst belägna skidort med skidåkning på upp till 3200 meters höjd. Trots att det är syrefattigt i Val Thorens orkar de flesta röja rejält. Man ger järnet på ställen som Malaysia Bar, Viking Pub, Tango, Bloopers, Underground och Angora.

Val Thorens är en del av Les Trois Vallée och skidåkningen är i särklass. Samtidigt gör byn allt för att hålla samma klass som andra skidorter. På senare år har man lagt ner miljontals franc på att göra hotellen och lägenheterna mer attraktiva; byn byggdes nämligen i grå betong på 70-talet.

St. Anton, Österrike

Ända sedan 70-talet har St. Anton attraherat skidluffare från i huvudsak Sverige, England och Australien. Uppe på berget ser ett oanat antal pister och offpistbackar till att suga musten ur de flesta. Ändå lyckas nästan alla uppamma tillräckligt med krafter för att festa. Om du känner för att festa loss med byns snowboardåkare och massvis med skandinaver är Bar Amadeus, med biljardbord och videoskärmar stället som gäller. På Underground kan man äta de berömda revbensspjällen och sedan tillbringa resten av kvällen på diskoteket i källaren. På själva gågatan är Hazienda Bar det perfekta stället för en uppvärmning, innan man fortsätter till diskoteket Drop In några hundra meter längre ner på gatan. Föredrar du lite intimare miljöer kan vi rekommendera Pub 37.

ALLROUNDÅKAREN

Ischgl, Österrike

En riktigt bra dag skall avslutas ordentligt - det har man fattat i Ischgl. Åk ner tidigt och börja i isbaren utanför Hotel Elisabeth vid gondolstationens fot. Här hör det inte till ovanligheterna att man får se halvnakna människor dansa på borden. Byns bästa after ski hittar du på Kühstall. Dit kommer precis alla för att avsluta en bra - och även en dålig - skiddag.

Skidterrängen i Ischgl är en del av Silvretta Pass Ski Region, som erbjuder 310 kilometer pister, huvudsakligen av det blå och röda slaget. Med undantag för Ischgl och Samnaun hänger de inte ihop. Om du vill förflytta dig mellan områdena ombesörjer en gratis skidbuss transporten. Skidåkningen sker i regel på mellan 2000 och 2864 meters höjd, så det råder sällan snöbrist.

Hemsedal, Norge

Man känner sig otroligt privilegierad, när man besöker Hemsedal, Norges ledande skidområde. Brant, vilt och vackert är nog de ord som bäst beskriver detta område. Det är inte för inte som Hemsedal kallas för "Nordens Chamonix". Även om det kan låta lite kaxigt så är liknelsen inte helt fel. Branta backar, vacker natur och alternativa aktiviteter som ski-touring, isklättring och kvällsskidåkning på upplysta pister är inte lätt att slå.

En hög andel röda och svarta pister i kombination med synnerligen utmanande offpiståkning gör stället unikt i Skandinavien. Det enda som är mindre bra är att det lätt blir trångt på de 40 pistkilometerna. Men när after ski-festen på Hemsedal Café väl har börjat är allt det där bortglömt.

LÄS OCKSA: Därför ska du välja ett skidunderställ i ull 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar