Läs också

Stärk musklerna

Längdskidåkning - så väljer du rätt utrustning

Ordentlig utrustning garanterar att glädjen och utbytet av längdskidåkning blir större. Om det gäller tävlingslopp kan det ge dig avgörande sekunder.

4 april 2009 av I FORM-redaktionen

Skidor

Är du på jakt efter längdskidor bör du vända dig till en sportaffär som specialiserar sig längdskidåkning och som har instrument för att mäta spänningen i skidorna. För hårt spända skidor kommer med säkerhet att resultera i bakhala skidor.

Bakhala skidor har förstört många skidupplevelser. För mjuka skidor ger dåligt glid, eftersom fästområdet med bindningarna går ner i snön. Hur mjuka skidor du ska ha beror på din vikt och dina skidfärdigheter. Längden på skidorna ska vara 20-30 centimeter längre än din längd.

Stavar

De lättaste stavarna ger den bästa upplevelsen, men dem hittar du bland de dyraste. Anpassa utrustningen efter ändamålet.

Till lopp och tävlingar kan investeringen i dyrare och lättare stavar ge fördelar, medan en tyngre stav kan duga gott till motionslopp. En passande längd på staven är från foten upp till nyckelbenet.

Bindningar

I dag finns det två dominerande märken på marknaden: Rottefellas New Nordic Norm (NNN 3) och Salomons Nordic system (SNS system) - båda är bra och stabila. De har olika system och därför pjäxor som är avsedda för deras bindning, så det gäller att bindningen passar de pjäxor du redan har eller köper.

Pjäxorna ska vara fasta, lätta och ge stöd under hälen. Om de ska användas i fjällen eller i mycket kallt väder rekommenderas det att använda extrastrumpor.

Kläder

Närmast kroppen bör du klä dig i svettransporterande underkläder. Vad du sätter på dig utanför underkläderna beror på väderförhållanden och inte minst hur hårt du åker.

De flesta har nog en tendens att klä sig för varmt med följden att man svettas mer än nödvändigt. De flesta skidkläder på marknaden i dag är utvecklade så att de är vindtäta utvändigt, medan de släpper ut fuktigheten invändigt. De är mjuka och behagliga att röra sig i.

Använd skidglasögon om det är ett häftigt snöfall, stark sol eller mötande lågt ljus som gör det svårt att se konturer.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar