Vad ska jag äta när jag tränar hårt?

Se svaret från experten på iform.se

8 juli 2015 av I FORM-redaktionen

Fråga

Vad ska jag äta när jag tränar hårt?


Svar

Proppa i dig kolhydrater. Om du ska spela en avgörande tennismatch eller springa ditt livs längsta lopp är det avgörande att du har optimerat kosten dagarna innan.

Pasta, ris och potatis men även bröd och frukostflingor är grundstenarna. Din kropp behöver nämligen kolhydrater i rikliga mängder!

Som tumregel bör du se till att få i dig minst fem gram kolhydrater per kilo kroppsvikt om dagen för att kroppens kolhydratlager ska fyllas.

Viktigast av allt är att du under de första timmarna efter träningen får i dig minst 50 gram kolhydrater. Det motsvarar till exempel två bananer, en tjock skiva franskbröd med sylt eller en halv liter äppelmust.

En del vitaminer är också viktiga för din fysiska prestationsförmåga. B-vitamin som finns i till exempel inälvsmat, fullkornsprodukter, kött, fisk och mjölkprodukter medverkar till att omvandla näringsämnen till energi.

Du bör se till att inte hamna på minus på B-vitaminkontot, för då kommer du ständigt att känna dig frusen. B12-vitaminer är dessutom ett viktigt led i produktionen av röda blodkroppar, kroppens syretransportörer.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar