Myt: Magövningar får bort magfettet

Nej, dessvärre inte. Du ökar risken för att bli tjockare om magen om du är stressad, sover för lite eller dricker för många öl. Men det omvända gäller inte: inte ens 100 situps om dagen kan få just magfettet att försvinna.

Hudfett märker bara i mycket liten omfattning vad som händer i musklerna inunder, och särskilt inte på ett sätt som får det att försvinna.

Så gör du i stället

Det enda sättet att nå dit är med energiunderskott: att förbränna fler kalorier än du äter och dricker. Det tär på fettet över hela kroppen – också på magen.

Rätt magträning påverkar ändå hur din mage ser ut. Inte på grund av fettminskning, utan på grund av bättre hållning. Om du kan träna upp de nedersta musklerna, de över buken, särskilt transversus abdominis (den djupa tvärgående magmuskeln), så att den hela tiden upprätthåller en viss spänning kommer den att pressa in din mage och räta ut dig så att du ser smalare och hälsosammare ut – och ofta blir du 3–4 cm längre. Du kan inte heller bara svälta dig till en snygg baywatch-mage.

Har du för mycket fett på kroppen? Kolla din fettprocent här

Du ska kombinera två insatser:

1) Du ska ha tillräckligt med muskelmassa. Det får du genom att hela tiden utmana dina magmuskler med övningar,
som är så tuffa eller tunga att du bara kan göra 10–12 stycken åt gången.

2) Du ska gå ner så mycket fett generellt att också dina magmuskler blir synliga. Som kvinna kan du uppnå en platt och fin mage med en svag muskelmarkering om du har en fettprocent strax under 20 och om du har tillräckligt med magmuskler. Män ska ner till en fettprocent på cirka 15. Båda ligger inom det sunda spektrumet.

En markerad tvättbräda får kvinnor bara med en fettprocent under 15, medan män ska ner under 10. Som jämförelse ligger kvinnors fettprocent i genomsnitt på 25–30 och mäns på 15–20, lite beroende på ålder.

Sexpack på 6 veckor

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar