Squash

- konditionskrävande schack i 180 km/h

9 juli 2015 av I FORM

Vad kräver squash?

Squash spelades redan i mitten av 1800-talet i England. Till Sverige kom spelet betydligt senare och inte fÖrrän 1965 bildas Svenska Squashförbundet. Squash är förmodligen det mest konditionskrävande spel som finns. Är du ute efter både motion och tävling är spelet i det 62 kvadratmeter stora rummet det perfekta valet. Efter 45 minuter är spelarna oftast fullständigt slut.

Det finns ett 60-tal klubbar i Sverige med totalt cirka 6 000 medlemmar. Uppskattningsvis 60 000 spelar squash regelbundet utan att vara medlemmar i någon förening.

En squashbana är 9,75 x 6,40 meter. Två spelare turas om att slå bollen på väggen. Tempot är högt, och rent tekniskt är squash svårare än t ex badminton men lättare än tennis.
Spelet spelas med två slags bollar med prickar - boll med gul prick studsar minst, boll med röd prick är lättast och bäst för nybörjare.

Vad kostar det?

Priserna varierar. I Stockholm ligger t ex priset på 100 kronor för en halvtimme, i Göteborg på 135 för 45 minuter och i Malmö 110 kronor för samma tid. Årskort finns oftast inte.

Det kan alltså bli ganska dyrt att spela squash. I gengäld är utrustningen inte särskilt dyr. Ett par bra skor med ljusa sulor (för att inte färga av sig) kostar mellan 500 och 600 kronor, shorts och en T-shirt är traditionell klädsel. Racket kan hyras.

Ett nybörjarracket i aluminium kostar ett par hundra kronor men om du är allvarligt intresserad av att börja spela squash kan det löna sig att köpa. Dagens racketar är tillverkade i olika blandningar av specialmaterial, t ex kol- och glasfiber. Priserna varierar. I Stockholm ligger t ex priset på 100 kronor för en halvtimme, i Göteborg på 135 för 45 minuter och i Malmö 110 kronor för samma tid. Årskort finns oftast inte.

Vad är det bra för?

Squash ger kondition, uthållighet och snabbhet. De stora muskelgrupperna blir genomarbetade. Det är primärt axlar, höfter, skinkor och ben som får jobba på.

Det är relativt få skador i squash. Mest utsatta är knän och anklar. Squash är en effektiv kaloriförbrännare. Undersökningar har visat att en person på 75 kilo förbränner cirka 1000 kcal under en timmes spel.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar