Kvinna har kramp, man tröstar.

Du kan minska kramprisken genom att göra stretchövningar innan du tränar. 

© Colourbox

Så undviker du kramp efter träning

Upplever du smärtor och kramper i vaderna efter en löprunda eller träning? Då har vi samlat 7 effektiva tips till före, efter och under träningen.

30 mars 2017 av Maria Albøg Jespersen

Hur blir jag av med kramperna?

De allra flesta upplever då och då att de får kramp, särskilt vid en längre tids motion. Det är spasmer i muskelns fibrer som får muskeln att dra ihop sig och bli öm och hård. Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra före, under och efter träningen för att hålla kramperna borta. I princip handlar det om att du ska äta en sund och varierad kost så att du får i dig salt, kalcium och magnesium, som reglerar vätskebalansen och minskar risken att få kramp. 

Trött på träningskläder som sitter åt och irriterar? JUST NU får du ett svart, stilrent set träningsplagg med perfekt passform + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 i porto (totalt 198,50 kr).

Före träningen

  • Värm upp musklerna ordentligt före träningen, eller gör stretch­övningar där du håller stretchen i 15–20 sekunder i taget.
  • Se till att få i dig ordentligt med vätska under timmarna före en intensiv träning eller löpning, särskilt om du brukar svettas mycket.

Under träningen

  • Sträck ut muskeln om du får kramp. Du kan också massera vaden försiktigt eftersom det kan lossa spänningen.
  • När krampen har släppt kan du i regel fortsätta din aktivitet, men minska intensiteten lite så att krampen inte kommer tillbaka.

Använd ev en foam roller mot kramper och ömma muskler

Efter träningen

  • Få i dig rikligt med vätska för att återställa kroppens vätskebalans .
  • Håll kroppen lugn så att den kan återhämta sig.
  • Djup massage och kom­pressionsstrumpor kan hjälpa åter­hämt­ningen och främja utrensningen av slaggprodukter. 


Träningskläder som passar till allt

Oavsett vilken träningstyp du är och oavsett om du gillar långa löpturer, högintensiva och svettiga träningspass eller en stilla yogastund, så passar det nya träningssetet från Active Fit perfekt. Du får ett par snygga, svarta tights med hög midja och bred linning, som håller magen på plats. Den matchande toppen är figursydd med lösare passform över magen, så att den inte sitter åt. Se fram emot att träna i ett set som sitter kvar där det ska oavsett om pulsen är på max eller om du vill varva ner. Din kropp kommer både att trivas och se bra ut.

ERBJUDANDE: Just nu får du det snygga träningssetet + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 i porto (totalt 198,50 kr).

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar