Kvinna i roddmaskin

12,6 procent sämre blev träningsprestationen när testpersonerna samtidigt skulle memorera saker.

© iStock

Töm huvudet och få ut maximalt av din träning

Det går ut över din prestation om du tänker för mycket på annat under träningen.

16 april 2018 av Jeanette Linder

Töm huvudet när du tränar

Även om åtskilliga studier har visat att motion stärker ditt minne och din inlärning, så tycks det inte gälla medan du svettas.

Din kropp och hjärna trivs inte med att arbeta hårt på samma gång, så om du vill ha maximalt utbyte av träningen, gäller det att lägga vardagens funderingar och måsten på hyllan. Forskare gjorde ett försök med en grupp roddare på elitnivå, som först fick träna stenhårt i en roddmaskin. Därefter fick de göra ett minnestest, och till sist skulle de multitaska genom att både komma ihåg saker och träna hårt på samma gång.

När roddarna skulle multitaska visade det sig gå ut över både deras fysiska och mentala förmågor – men den fysiska drabbades värst. Försämringen i prestationerna var hela 30 procent större än när det gällde minnesförmågan. Därför gör du bäst i att inte fundera för mycket på dina problem, om du vill springa fort eller lyfta tungt. 

Källa: Scientific Reports 

Detta händer när du multitaskar vid träning

  1. Liksom varje organ i kroppen kräver hjärnan näringsämnen för att hållas igång. Ju hårdare hjärnan arbetar, desto större behov av bränsle har den. På det viset minskar tillflödet av näringsämnen, som normalt går till musklerna. 

  2. Musklerna och hjärnan börjar konkurrera om samma begränsade resurser – i det här fallet blodsocker – när du tränar och tänker intensivt på samma gång. Och den kampen vinner helt enkelt hjärnan, enligt forskarna.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar