Kvinna lyfter viktstång.

Kom igen då! Jag kan f-n visst lyfta den! Du kan svära dig till extra styrka, visar en studie.

© iStock

Svär dig starkare

Ett rejält svärord kan göra dig starkare när du tar i på gymmet, visar forskning.

4 juni 2017 av Jeanette Linder

Det låter kanske inte så bra när du står på gymmet och svär och lever rövare medan du kämpar med viktstången. Men nu har du världens bästa ursäkt för att fortsätta häva ur dig förbannelser. Det har nämligen visat sig att du kan svära dig starkare. 

Det kan väl inte stämma, tänker du kanske, men så är det faktiskt. Och det gäller både när du sliter på löpbandet och med tunga vikter.

I en studie fick deltagarna antingen träna på en konditionscykel med maximal intensitet i 30 sekunder eller göra ett enkelt styrketest. Deras prestationer mättes sedan i två omgångar: En där de skulle säga ett valfritt svärord under testet och en där de skulle säga ett neutralt ord.


Svärorden visade sig förbättra prestationerna både på cykeln och i styrketestet. Deltagarna trampade med nästan tre procent större kraft på pedalerna när de svor jämfört med när de inte gjorde det. Dessutom kunde de lyfta i genomsnitt 2,1 kilo mer. 

För att hitta helt rätt svärord, som låg rätt i munnen, skulle deltagarna tänka på det ord de skulle använda om de slog huvudet i något. Detta skulle de sedan upprepa i samma tonläge om och om igen – utan att höja rösten – medan de gav järnet. Enligt forskarna har svärorden bara effekt kort tid åt gången, t ex i slutspurten av ett lopp eller när du ska lyfta extra tungt. 

Källa: British Psychological Society

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar