Kaffe och andra koffeinkällor ökar lusten att träna igenom och får dig att prestera bättre.
Kaffekick

En stor kopp svart kaffe får dig att pressa dig mer innan du känner dig utmattad.

© Karen Lyager Horve

Så påverkar kaffe din träningslust

Visste du att du kan dricka dig till större träningsmotivation? Drick en stor kopp kaffe så känns träningen inte lika hård, och du pressar dig minst 11 procent längre tid.

23 juni 2016 av Karen Lyager Horve

Här är goda nyheter för alla som kämpar med träningsmotivationen: Drick en stor kopp kaffe innan du kör igång. Då kommer löppasset eller de många repetitionerna med hantlarna kännas mindre jobbigt och mer lustbetonat för att kaffet blockerar ett enzym som gör kroppen utmattad. Därför kommer du automatiskt att träna bättre och längre tid. Med andra ord fungerar kaffe som något så unikt som motivationsdopning – som dessutom är helt tillåtet.

När du tränar bildar dina nervceller normalt ett biokemiskt ämne, adenosin, som gör dig trött. Men koffein blockerar adenosin så du inte märker av utmattningen och därför får lättare att fortsätta träningen. I snitt tränar människor med koffein i blodet spontant 11 % längre tid än dem utan koffein, visar brittiska undersökningar som publicerats i tidskriften Sports Medicine.

Deltagarna i undersökningen skulle genomföra ett träningspass med eller utan koffein i blodet och värdera på en skala från 1 till 10 hur ansträngande det kändes. När de hade fått koffein gav de träningen 6.1 på skalan, och utan koffein steg hårdhetspoängen till 6.7. Det låter inte som så mycket men det räcker för att göra människor mer träningsmotiverade till nästa gång.

3 mg koffein per kg kroppsvikt är en bra dos för att uppnå en märkbar träningsboost, berättar undersökningens ledare, professor Samuele Marcora från University of Kent. För en kvinna på 65 kg motsvarar det knappt 200 mg koffein, d v s ca två små koppar svart, färskbryggt filterkaffe eller en stor.

 

Så får du 200 mg koffein

Svart filterkaffe:
2 små koppar eller 1 stor (totalt 200 ml)

Espresso (enkelshot):
6,5-8 espressokoppar (totalt 160 ml)

Svart te:
2,5 koppar (totalt 500 ml)

Grönt te:
5 koppar (1 liter)

Coca Cola och Zero:
2 liter

Mörk choklad                    
300 g

Red Bull, Burn Day, Burn Intense Energy: 
2 1/2 burkar (625 ml)

Monster Energy:
5,3 burkar (1,33 liter)           

Chokladmjölk:
10 liter 

Vill du verkligen boosta dig själv kan du gå ända upp till 7 mg per kg kroppsvikt, motsvarande 4–5 små koppar filterkaffe, visar en ny amerikansk undersökning. I den presterade försökspersonerna hela 45 % bättre när de hade så stora mängder koffein i blodet. Den undersökningen fokuserade dock inte på deltagarnas träningsmotivation.

Om du är rädd att stora mängder kaffe kommer att göra dig konstant kissnödig under ett motionslopp, så du förstör hela tanken, kan du istället välja espresso där koncentrationen av koffein är högre. Cola och chokladmjölk innehåller inte alls lika mycket koffein som kaffe, så de kommer mest att fylla upp din blåsa och göra dig tung. Koncentrationen i blodet är som högst 1–1,5 timme efter att du har druckit ditt kaffe.

Dricker du mycket kaffe till vardags är det en bra idé att hålla uppe kaffedrickandet en vecka innan du behöver den riktiga träningsboosten.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar