Man och kvinna springer.
© iStock

När det gäller detta är kvinnor i bättre form än män

Det är helt klart starkare än oss, men i gengäld ...

13 december 2016 av Anna Sjøstrøm

Vi kvinnor kan träna längre tid innan vi blir trött, visar en studie från Marquette University. Det betyder dock inte att vi är starkare än män. Generellt är våra muskler inte så stora, vårt hjärta är inte så stort och vi har mer kroppsfett än män. 

Men med det sagt är kvinnors muskler mer motståndskraftiga mot trötthet än mäns. Det betyder alltså att kvinnor kan hålla ut längre om båda könen tränar med deras respektive maxstyrkor.

Forskningen missar kvinnorna

Studien från Medicine & Science in Sports & Exercise har dessutom påpekat ett problem i vetenskapliga sammanhang, då många studier främst fokuserar på mäns fysik.

Problemet med detta är att många discipliner är anpassade efter män och därmed inte nödvändigtvis passar för kvinnor. Och eftersom man bygger styrka genom att bryta ner sina muskler, ger denna studie, som visar att mäns och kvinnors muskeltrötthet skiljer sig åt, ännu mer stöd för att man i framtiden bör forska på båda könen. 

Exempelvis har forskning visat att kvinnor snabbare bygger upp muskler i benen efter ett långt lopp, medan män snabbare bygger muskler när det kommer till styrketräning. Det är alltså skillnad på vilken typ av träning som gör respektive könet mest muskeltrött och därmed snabbare på att bygga upp muskler. 

Få en snygg Kari Traa träningströja + 4 nummer av I FORM för bara 149 kr. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar