Spinningpass med kvinna längst fram.

Konkurrens är bästa motivationen för att träna.

© iStock

Detta får dig att träna MYCKET mer

Skulle du gärna vilja träna lite mer? Då kanske du ska tänka på ett annat sätt.

7 november 2016 av Jeanette Linder

Är soffan lite för skön just nu och gymmet väldigt långt borta, kan en snabb vadslagning med väninnan kanske vara lösningen. "Vem kan träna flest gånger på en månad?" är ett förslag. I varje fall visar en ny studie att konkurrens är den klart bästa träningsmotivationen. 

Experter lät en rad testpersoner kasta sig över ett 11 veckor långt träningsprogram, där de kunde välja fritt mellan pass som spinning, löpning, yoga och styrketräning. Dessutom fanns det priser att vinna för dem som tränade mest.


Testpersonerna delades även in i antingen en stöttande grupp, en tävlingsgrupp eller en kombinerad grupp med både stöd och tävling. Till grupperna hörde också varsitt onlineforum av olika karaktär. 

I den stöttande gruppen kunde deltagarna chatta med och uppmuntra varandra till att träna, men de kunde inte följa de andra gruppernas träningsprestationer. I tävlingsgruppen kunde man dock hela tiden följa med i hur mycket de andra fick tränat, medan kombinationsgruppen både kunde stötta varandra och följa med i de andras utveckling. 

Resultatet blev en överväldigande seger för de två konkurrerande grupperna. Efter 11 veckor hade de haft en träningsuppslutning som var hela 90 procent högre än i stödgruppen. 

Källa: Preventative Medicine Reports

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar