Så blir du ännu snabbare

Älskar du att springa men önskar att du kunde bli snabbare? Då finns det ett antal faktorer du ska titta på.

10 november 2010 av I FORM-redaktionen

Hjärna

Förmågan att använda mental kraft för att pressa dig optimalt från början till slut och utveckla en ”killer instinct” på den sista kilometern är viktig, om du vill springa snabbt. Trots en fantastisk form kan du förlora tid om du är ur form psykiskt.

Hjärta

Ett stort och starkt hjärta pumpar ut mängder med syrerikt blod till musklerna. Det och lungornas förmåga att dra in luft samt blodets förmåga att transportera syre, utgör det centrala kretsloppet och tränas speciellt effektivt med intervallträning.

Armar

Mycket stora muskler på överkroppen är lika med överflödig barlast precis som för mycket fett. Håll igen med den typ av träning som utvecklar biceps, triceps och bröstmuskler.

Mage och skinkor

Överflödigt fett kostar mycket i tid eftersom det kräver mer energi att förflytta en tung kropp än en lätt. Varje extra kilo kostar 2–3 sekunder per kilometer. Genom att bli av med 8 kilo fett och möjligen ett par kilo muskler på överkroppen, kan du dra bort två och en halv minut av din tid på 5 kilometer.

Muskler

Ju mer effektivt dina muskelfibrer kan omvandla syre och näring, desto snabbare kan du springa. Antalet energistationer och förmågan att binda syre är bara några av de faktorer som bestämmer hur väl dina muskler fungerar.

Lår

Ditt resultat blir bättre ju mer syrerikt blod du kan transportera ut i lårmusklerna, där det omvandlas till energi. Din kapacitet avgörs bland annat av antalet nya muskelfibrer, blodådror, energistationer och borttransporter av restprodukter i låren.

Knä

Se till att återhämta dig optimalt med rätt kost och sömn, då tål du en större belastning och riskerar kanske inte att få skador som är så typiska för löpare som till exempel löparknä.

Fötter

När du sätter ned foten för att ta dig framåt så sätt ned foten antingen på hälen eller framfoten, då utnyttjar du energin bättre och ökar farten.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar