Redo för maraton - åtta träningstips

Tränar du inför ett maratonlopp? Här får du åtta tips som ger dig bästa förutsättningar att lyckas.

7 april 2010

  • 1. Maraton kräver lång förberedelse. Är du helt ovan vid att löpträna är det viktigt att du sätter upp ett realistiskt mål. Sex månaders konsekvent träning är ett absolut minimum för att träna upp sig till maratonform.

  • 2. Undvik överträning. Många motionärer är utmattade redan när de står på startlinjen till sitt första maraton: de har tränat alltför hårt under veckorna före loppet. Se till att trappa ner i tid och kom ihåg att lägga in vilodagar med jämna mellanrum - inte bara när du är utbränd.

  • 3. Vänj dig vid maratontempot. En del av din träning ska hållas i det tempo som du räknar med att hålla i maratonloppet. På det sättet får kroppen tillfälle att vänja sig vid rytmen. Tänk på att sätta upp ett realistiskt mål för maratonloppet - utopiska drömmar kommer bara att resultera i besvikelse.

  • 4. Lyssna till kroppens signaler. Långvarig ömhet eller skarp smärta är ett tecken på att det inte står rätt till. Försök aldrig träna bort smärtan, utan trappa i stället ner träningen och ta reda på vad som är fel.


  • 5. Träna så ofta som möjligt på mjuka underlag som grusvägar, gräs och skogsstigar. Hårda underlag belastar leder och senor.

  • 6. Variera träningen. Kroppen måste stressas för att stärkas, därför är det viktigt att du utsätter den för omväxlande belastningar.

  • 7. Vänj dig vid att dricka samtidigt som du löper. Försök också äta under några av de längre träningsturerna. På det sättet undviker du obehagliga överraskningar under själva loppet.

  • 8. Löp långa turer. Distansträning är det viktigaste elementet i maratonförberedelserna. Som grundregel bör du löpa minst fyra rundor som varar två till tre timmar innan det är dags för själva maratonloppet. Den sista långa löpturen bör äga rum senast fjorton dagar före maratonloppet.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar