Redo för maraton - åtta tips inför resan

Ska du springa ett maraton utomlands? Här är några saker som du bör tänka på.

7 april 2010 av I FORM-redaktionen

  • 1. Förbered loppet - speciellt om det äger rum utomlands. Ska du löpa under annorlunda förhållanden, till exempel i stark värme är det viktigt att du reser dit så tidigt som möjligt. Tänk på att kroppen måste få tid att vänja sig vid ett annat klimat och en eventuell tidsskillnad.

  • 2. Tänk på att anmäla dig till maratonloppet i tid. Det hjälper dig att bevara fokus på uppgiften och besparar dig pengar i förseningsavgifter.

  • 3. Förhör dig i dina löparkretsar om arrangörers seriositet om du har valt att boka resan hos en professionell arrangör. Några av de viktigaste kriterierna är att arrangören är specialiserad på löparresor. En reseledsagare eller guide är viktig för att lösa eventuella problem som dyker upp.

  • 4. Planerar du resan själv ska du tänka på att boka hotell i tid. Speciellt vid de stora maratonloppen kan det vara näst intill omöjligt att hitta ett hotell som passar om du är för sent ute.

  • 5. Om du flyger till tävlingen ska du ALLTID se till att packa löparskor och kläder i handbagaget. På så sätt undviker du onödig stress om väskorna blir försenade.

  • 6. Ta med din egen mat om du har en känslig mage eller är osäker på om det hotell du valt erbjuder maratonriktig mat. Tänk dock på att vissa länder, bland annat USA, bara tillåter införsel av livsmedel i originalförpackning.

  • 7. Undvik jetlag Som tumregel bör du komma till tävlingen så många dagar i förväg som det är timmars skillnad mellan ditt hem och destinationen. Det vill säga om du har den möjligheten. Försök under alla omständigeter anpassa dig efter den nya tidsrytmen så fort som möjligt.
  • 8. Vänj kroppen vid starttiden redan på hemmaplan genom att träna på det klockslag som motsvarar starttiden på löpdestinationen. Starten i New York går till exempel klockan 10.50 lokal tid. Det motsvarar kl 15.50 svensk tid och därför är det den optimala tidpunkten att träna om ditt arbete tillåter det. Under helgerna är det obligatoriskt.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar