Bli redo för maraton

Att genomföra ett maraton är den ultimata drömmen för många löpare eftersom det är en sådan stor utmaning. Under ett maraton räcker det inte att konditionen är på topp; leder, senor och inte minst psyket måste också vara redo.

28 september 2009 av I FORM-redaktionen

Är du nybörjare som löpare måste du ägna minst tre månader åt att komma i tillräckligt god form. Sedan kan du börja träna för maraton - det tar ofta sex till tolv månader.

Många faktorer spelar in om du vill träna optimalt: kostvanor, vila, psyke, skor och så vidare. Men framför allt måste träningen vara kul. Om du inte njuter av den, utan ser den som en plikt, är det svårare att plocka fram motivationen.

Motivationen är superviktig

Det kräver motivation att löpa de långa rundorna som är en viktig del av maratonträningen. Träningsturer på en och en halv till tre timmar varannan vecka är grundläggande för din form och det kräver att du är rustad att klara strapatserna.

Utöver det måste du avsätta tid till andra träningsrundor. Allt sammantaget får du räkna med spendera mycket tid på att träna upp dig till ett maraton. Men efterhand som du blir biten lär du dig att prioritera din tid - och lyckas kanske till och med locka med dig familj och vänner på träningsrundorna.

Om du känner dig sugen och vågar ge dig i kast med träningen ger vi dig massor av tips som hjälper dig att bli redo för ditt första maraton.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar