Naturlig löpning: Det säger experterna

I FORM har frågat två löparexpterter vad de tycker om de nya trendskorna.

30 maj 2011 av I FORM-redaktionen

Jacob Gliese

fd dansk mästare på 800 meter, löptränare och löparskosexpert:

”Ett par skor för naturlig löpning ska enligt min mening inte ersätta de vanliga löparskorna, utan komplettera dem. Att träna i den sortens skor då och då kommer absolut att stärka fotens muskler, senor och ledband och det kommer på sikt att vara en fördel för den vanliga löpningen, som också har nytta av en starkare fot.

Mitt förslag är att man investerar i både ett par vanliga löparskor och ett par för naturligt löpning. Sistnämnda ska användas som ett träningsredskap som man ska träna upp sig för att springa i några gånger i veckan för att stärka sina muskler.”

Martin Kreutzer

löptränare, hängiven barfotalöpare, ironman, och skribent för I FORM:

”Naturlig löpning är inte till för alla, men jag anser dock att en hängiven löpare kan ha en fördel av att vänja sig vid den här löpstilen.

Det kommer framför allt att ge mening till löpare som i vanliga löparskor har upplevt att de om och om igen får sitt löparliv förstört av skador. Eller för löpare som söker en mer spirituell löpupplevelse, nya tankar om sin löpning och bättre kontakt med den natur som man springer i.

Men det krävs en skyhög motivation för att ställa om sig och det krävs två par skor att byta emellan under mycket lång tid.”

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar