Ta en genväg till toppformen

Ibland kan det svåraste med löpning faktiskt vara att komma ut. Här får du 6 tips som gör det lättare att komma ut och nå toppformen.

2 december 2013 av I FORM-redaktionen

Ta en gångpaus

Om du känner för att gå cirka 100 meter mitt under löprundan, gör det då. Det kan faktiskt öka effektiviteten i din löpning, eftersom korta avbrott ökar din förmåga att höja intensiteten till max när du börjar springa igen. Med andra ord får du en slags lättare intervallträning.

Bara korta intervaller


De flesta klarar sig bäst igenom en serie kortare intervaller på max 2 minuter än en serie långa intervaller på 4–6 minuter.

Du kan med fördel springa de korta, bara du verkligen satsar järnet fullt ut. Sprintintervaller har visat sig vara minst lika effektiva som de längre.

Stretcha inte innan

Ha inte det minsta dåligt samvete om du inte stretchar. Det finns inga studier som visar att stretchning i samband med löpning gör dig till en bättre eller sämre löpare.

Tvärtom har flera studier visat att stretchning före löprundan minskar din syreupptagningsförmåga. Men det kan vara en fördel att hålla kroppen smidig generellt, för att slippa skador.

Kör lite zumba

Det är smart att växla lite mellan olika träningsformer som du tycker är kul.

Ett pass på gymmet eller en härlig omgång zumba med fullt ös kan vara minst lika bra för konditionen och fettförbränningen som en fem kilometers löprunda. Som bonus tränar du andra muskler i kroppen som kan göra dig starkare på nästa löprunda.

Glöm träningsklockan

Tröttnar du ibland på att springa strukturerade intervaller och hålla koll på tider och distans på GPS-klockan, kan du enkelt hitta andra sätt att konditionsträna effektivt på. Spring en utmanande tur i skogen där du får upp pulsen medan du försöker att inte trilla över nerfallna träd.

Du kan också göra en fartlek och springa ifrån röda bilar eller andra löpare längs vägen. Rolig och motiverande intensitetsträning ger mer än intervaller som stressar och tråkar ut dig.

Spring kortare

Emellanåt räcker varken tiden eller tålamodet till för att springa långt. Kom då ihåg att om du springer för fullt i 15 minuter kan det lyfta formen mer än om du lufsar runt i en timme.

Glöm bara inte att värma upp ordentligt innan du ger allt du har. Nu kan du alltså se fram emot att fixa löprundan fortare än du någonsin gjort förut.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar