10 tips för att bevara löpglädjen

Så undviker du att löpträningen blir tråkig och enformig.

10 maj 2010 av I FORM-redaktionen

Du har bestämt dig för att börja löpträna och i början går det bra. Den första och andra veckan är det inga problem, men efter tre veckor blir det tråkigt och enformigt. Det är då du behöver följande tio råd:

1. Var realistisk

Sänk ambitionsnivån något. Är du ovan att springa bör du glömma allt om att springa mataron efter några månaders träning. Tänk på att det kan ta flera månader att vänja kroppen vid att springa. Lyssna på kroppens signaler. Smärta är ett tecken på att något är fel, så ta en paus om du är skadad.

2. Planera i förväg

Lägg in löpning som en fast del i träningsprogrammet - så att du till exempel springer vissa dagar. Det ska helst leda till att du släpar dig ut att springa även de dagar då du kanske egentligen inte känner för det.

3. Tänk positivt

Försök att ignorera att du är lite öm i benen i början, det är i princip alla när de börjar springa. Tänk i stället på hur nyttig och bra löpningen är för ditt utseende och välbefinnande.

4. Bra skor

Valet av skor är oerhört viktigt eftersom en stor del av alla skador beror på dåliga skor. Många löpare springer snett på fötterna, därför är det väldigt viktigt att du köper skor som passar just dina fötter. Prova skorna tillsammans med en expedit som kan hjälpa dig. Om det finns möjlighet så bör du testspringa skorna i butiken.

5. Variera rundan

Ett av de största misstagen som många löpare gör är att de alltid springer samma runda. Resultatet är att de efter ett tag får tråkigt och tappar sugen. Därför bör du variera rundan, så att du alltid har en ny upplevelse att se fram emot.

6. Spring med andra

Det är lättare att hoppa över joggingrundan om man springer ensam - i synnerhet en kall och blåsig kväll, när din partner lockar med video och varma popcorn. Men har du bestämt med någon annan är du så illa tvungen att ge dig ut.

7. Kampen mot håll

Håll är något som drabbar många löpare och det beror i regel på att du har ätit för kort tid före träningen eller så andas du felaktigt. Det är viktigt att andas rytmiskt och att andas ut kraftigt.

8. Ät rätt

Du bör aldrig äta senare än två timmar före träningen.

9. Drick rikligt

Du kan förlora upp till två liter vätska i timmen när du springer. Lider kroppen brist på vätska sjunker prestationsförmågan. Av samma anledning är det viktigt att tanka ordentligt. Om du löptränar på motionsnivå och löper mindre än en och en halv timme, är det bäst att du håller dig till vatten. När det är varmt och du är ute på längre träningsturer kan det vara en bra idé att ta en energidryck som dels innehåller lite salter och dels förser musklerna med bränsle.

10. Hälsokontroll

Är du över 30 och det är många år sedan du tränade senast kan det vara en bra idé att börja med en hälsokoll hos läkaren, så att du undviker obehagliga överraskningar.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar