Klädd för vinterns löprundor

Det är så blött och råkallt därute att det sista du har lust till är att ge dig ut och springa. Se här hur du springer torr och varm genom en blöt och kall årstid.

23 november 2011 av I FORM-redaktionen

Huvudet

Du förlorar 90 procent av din kroppsvärme via huvudet, så en mössa eller ett pannband är ett måste. När temperaturen går under noll passar det bra med en elefanthuva som täcker hela ansiktet och som samtidigt skyddar mot den bitande vinden. Den ska framförallt vara tunn, inte klia och gärna vara av Windstoppermaterial. Vi föreslår tunn fleece eller material i polyester.

Händerna

Det är ytterst sällan som du har användning för ett par tjocka handskar eller vantar under löpturen. Problemet med handskar är att du ganska snabbt får varma och blöta händer och är tvungen att ta på och av handskarna resten av vägen. Ett par tunna handskar i konstmaterial, till exempel fleece brukar räcka, även kalla dagar.

Kroppen

Närmast kroppen har du en tunn åtsittande undertröja i elastiskt och svettransporterande material, t ex polyester eller polydacron, aldrig bomull. Dessa material avlägsnar effektivt svetten från huden och håller kroppen förhållandevis torr.

Mellanlagret kräver en lite kraftigare och ledigare tröja i ett elastiskt och svettransporterande material. Den ska hålla dig varm och släppa igenom svetten till ytterlagret.

ERBJUDANDE: 3 nr I FORM + varmt underställ från Craft = 79:50 kr


Ytterlagret ska endast tillåta enkelriktad trafik: värmen från kroppen ska släppas ut medan regn och vind inte får släppas in. Bäst är en tunn jacka som andas mycket bra, förslagsvis i nylon eller mikrofiber. Jackan ska gå upp i halsen och kunna stängas. Ett tunt fleecefoder i kragen är en skön detalj.

Synlighet är viktigt i vintermörkret. Skor och kläder får gärna ha reflexer på bröst, rygg, armar och ben - ju fler, desto bättre. Ett säkerhetsljus att sätta på antingen arm eller ben är en bra investering.

Benen

Närmast kroppen är det konstmaterial som gäller. Det leder bort svetten från benen. Vindtätt material i grenen är en mycket bra idé även om du väljer en kort modell.

Ytterlagret kan vara ett par lediga vindtäta byxor eller tights, det är en smaksak. De vindtäta byxorna kan kombineras med ett par tunna svettransporterande byxor under. Använder du tights kan du välja en vintermodell som har ett extra tunt lager med fleece på insidan och/eller ett vindtätt material på framsidan av låret. Med blixtlås i benen blir de betydligt lättare att ta av och på.

Fötterna

Skorna får gärna vara ett halvt till ett helt nummer för stora, så att det finns plats för ett en extra kraftig löpsocka. De får inte klämma för då blir tårna kalla. Är det riktigt vått och slaskigt kan en sko med inbyggt Gore-Tex membran hålla vattnet ute trots att foten andas.

Närmast foten bör du ha en svettransporterande socka i till exempel Coolmax polyesterfiber. En så kallad trailsko med grova och mönstrade sulor fungerar bra på framförallt hala underlag.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar