Kan jag springa igen efter 12 timmars paus?

2 september 2010 av I FORM-redaktionen

Fråga:

Är det skadligt att springa en runda på kvällen och sedan en till morgonen efter?

Svar

Om du är i någorlunda bra form kan du mycket väl springa två rundor relativt nära inpå varandra. Försök bara se till att rundorna är olika, och inte lika stor utmaning för kroppen. Springer du till exempel hårda intervaller på kvällen och på morgonen kommer risken för skador att öka, och musklerna hinner inte vila tillräckligt på den korta tiden.

Om du i stället väljer att springa den ena rundan som ett lätt träningspass, då du belastar dig mycket mindre än vad kroppen klarar av, slipper du problem. Principen att skifta mellan tuffa rundor och lätta återhämtningsfrämjande träningspass används ofta av löpare på elitnivå. För dem är syftet främst att få kilometer i benen och förkorta återhämtningstiden, medan motivationen för många motionslöpare kan vara att få ännu mer frisk luft eller att förbränna extra många kalorier.

Om kvällsrundan är lätt kommer du vara helt pigg i benen nästa morgon för att springa en tuffare runda, och tvärtom, är kvällsrundan tuff avhjälper en lätt morgonrunda stelheten i benen och därmed främjas både återhämtningen och din form.

Om du är i bra form och skadefri kan du utan problem springa igen efter en god natts sömn, då kroppen hunnit vila. Om du ännu inte är i så bra löparform skonar du kroppen på bästa sätt genom att ersätta den lugna löparrundan med en rask promenad eller en vilodag.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar