Kvinna svettas efter intervaller.

Intervaller är lösningen om du vill hålla dig ung, visar en studie. 

© iStock

Träna dig yngre med intervaller

När du ger järnet med intervaller under träningen kan de se fram emot att leva betydligt längre, säger forskare.

7 juni 2017 av Jeanette Linder

Det kommer nog inte som en chock för någon att motion är nyttigt för kroppen, men enligt en studie kan du förlänga din levnadsålder markant med en speciell sorts träning. Låter det lockande så är det intervallträning som du ska kasta dig över. Enligt forskarna bromsat det några av de negativa effekterna i kroppen, som kommer med åldern.

Det handlar alltså om att dela upp träningen så att du i korta perioder ger järnet med intervaller. T ex kan du på löprundan växla mellan att spurta allt du kan i 20 sekunder – och därefter jogga i 60 sekunder. Eller så kan du skippa klockan och bara spurta från en lyktstolpe till nästa och sedan gå mellan de nästkommande två lyktstolparna innan du spurtar igen.

Tränar du intervaller regelbundet sätter det igång flera sunda processer som håller kroppen ung, säger forskare. Bland annat förbättrar det din insulinkänslighet så att din risk för diabetes minskar. Det stärker även dina cellers kraftverk, de så kallade mitokondrierna, som hjälper cellerna att skapa energi. Detta bidrar till att motverka några av de åldersrelaterade förändringar som sker i cellerna.

Effekten av intervallträningen visade sig vara stor i studien, så det finns all anledning att ge järnet när du tränar.

Källa: Cell Metabolism

I FORM rustar dig för löprundan

Just nu kan du få en superpraktisk och snygg löparjacka från Diadora tillsammans med I FORM. Löparjackan är skräddarsydd för att ge dig bästa möjliga förutsättningar att göra ditt bästa under träningen, oavsett väder och vind.

Få den snygga löparjackan tillsammans med massor av inspiration, tips och sunda recept från I FORM. Du sparar mer än 900 kr!

>>Se supererbjudandet här.<<

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar