8 tips för en roligare löptur

Känner du att löpturen blir tråkig och enformig efter ett par veckor så finns hjälp att hämta här.

23 april 2010 av I FORM

1. Spring med andra

Det är lättare att hoppa över joggingrundan om man springer ensam - i synnerhet en kall och blåsig kväll när pojk- eller flickvännen lockar med tv och varma popcorn. Avtala tid med din löparkompis - då är du så illa tvungen att ge dig ut. En träningskompis är det bästa sättet att se till att du kommer utanför dörren. Samtidigt gör han eller hon att löpturen blir roligare eftersom ni kan prata under tiden och kan jämföra era framsteg.

2. Variera rundan

Ett misstag som många löpare begår är att de alltid springer samma runda. Resultatet blir att det efter ett tag blir tråkigt och du tappar sugen. Därför bör du variera rundan så att du alltid har en ny upplevelse att se fram emot.

3. Spring i skog och park

Kroppen belastas onödigt hårt när du springer på hårt underlag som asfalt, även om du har de bästa skor som finns att köpa för pengar. Spring därför så ofta du har möjlighet på grusstigar eller gräs.

4. Undvik att få håll

Håll är något som drabbar många löpare och det orsakas av två saker: antingen har du ätit strax före träningen eller så är det andningen som spelar dig ett spratt. Du kan undvika det genom att andas rytmiskt och att göra kraftiga utandningar.

5. Lyft på huvudet

Många av oss tittar ner i marken eller på fötterna när vi springer. När man gör det böjer man ryggen på ett sätt som inte är bra för löpträningen. Det underlättar om man kan lyfta på huvudet och se var man springer - även om det är en jobbig backe som ligger framför en. Samtidigt öppnar man upp för luftvägarna om man sträcker på ryggen och det blir genast lättare att springa.

6. Rör på armarna och få bättre löpning

Räcker inte luften till när du springer? Ta en titt på dina armrörelser och se om du kan förändra och förbättra din löpekonomi. Undersökningar visar att det går åt upp till fem procent mindre syre om man svänger armarna på rätt sätt.

En av armarnas funktioner är att stabilisera kroppen så att kraft och rörelser riktas framåt. Genom att analysera kroppens rörelsemönster har forskarna kommit fram till fyra grundregler för hur armarna bör ingå i löprörelsen:

  • Armarna ska hänga avslappnade längs sidorna.
  • Försök få armarna att svänga rakt fram i löpriktningen när du springer.

  • Armarnas rörelsemönster ska vara fram och tillbaka och upp och ner.
  • Handen ska vara lätt knuten, som om du höll ett kokt ägg i den, och fingrarna ska röra lätt vid varandra.


7. Lyssna på din kropp

Det är okej att vara lite öm efter en löprunda, men håller smärtan i sig så är det något som är fel. Minska träningsmängden omgående eller gör ett par dagars uppehåll tills smärtan har lagt sig. Återuppta därefter träningen försiktigt.

8. Håll dig till programmet

De första veckorna känns det förmodligen som att din form snabbt blir bättre. I perioder kan det till och med kännas som att träningen är för lätt. Men fall inte för frestelsen att springa mer och längre än programmet säger. Muskler och blodcirkulation anpassar sig mycket snabbare än leder och senor, vilket gör att risken för skador är mycket stor om du går ut för hårt.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar