Vita skor.
© iStock

7 sunda skäl till att gå en promenad

Det finns många sunda fördelar med att regelbundet gå en promenad.

12 december 2016 av Anna Sjøstrøm

1. Det gör dig gladare

Det finns inget som kan lyfta humöret som en skön promenad. Faktiskt har forskning visar att det är minst lika effektivt att motverka depression med regelbundna promenader – som med medicin.

2. Det minskar risken för stress

Människor som promenerar regelbundet är mindre stressade. Det beror på att stresshormonet kortisol aktiveras vid motion, vilket minskar oro och stress.

3. Det gör dig klar i huvudet

Säg hejdå till känslan av att vara tung i huvudet, för regelbundna promenader kommer att göra dig klar och frisk i huvudet. Speciellt om du promenerar ute i naturen, där du inte behöver förhålla dig till så mycket, utan kan låta tankarna far och flyga.

4. Det gör dig kreativ

På dina promenader kan nya tankar och idéer få plats i strömmen av tankar, och därför kommer du också att tänka fler kreativa och abstrakta tankar när du går. 

5. Det gör skelettet starkare

Dina ben blir starkare i takt med dina promenader. Enligt en studie från Oxford University har människor som är regelbundet aktiva starkare ben, jämfört med dem som inte är aktiva.

6. Det gör dig fokuserad

Det kan vara en riktigt god investering att gå eller cykla till jobbet. Forskning har nämligen visat att folk som går eller cyklar till jobbet är mer koncentrerade under arbetsdagen.

7. Det vårdar vänskaper

Finns det något bättre än att gå en skön promenad med en god väninna eller din partner? Två flugor i en smäll. Promenader är perfekta att dela med andra och för att ha några goda samtal längs vägen.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar